31.01.2024

Група ОЗОН продовжує стежити за справою Вадима Мошкіна – охоронця зачиненого укриття, біля якого загинули троє людей 

У суді продовжують розглядати справу про загиблих біля зачиненого укриття: Деснянський районний суд міста Києва на стадії вивчення доказів у справі охоронця Вадима Мошкіна. Чергове засідання відбулося у вівторок, 30 січня. Група громадського моніторингу ОЗОН уважно стежить за перебігом подій. 

Контекст

1 червня 2023 року внаслідок падіння уламків російської ракети в Києві загинуло троє людей, серед них одна дитина. Вони чекали біля поліклініки Деснянського району, двері укриття в яку були зачинені. Після трагедії підозру отримали 5 осіб: директор Департаменту муніципальної безпеки КМДА, перша заступниця Деснянської районної державної адміністрації, директор лікарні, заступник директора з технічних питань та охоронець медзакладу. Зокрема останньому — Вадиму Мошкіну інкримінують «залишення у небезпеці, що спричинило смерть особи» ч. 3 ст. 135 ККУ.

Перебіг засідання

Засідання розпочалося о 14:06. Склад суду та присутні під час засідання:

  • Суддя — Дмитро Шмигельський.
  • Прокурор — Назарій Фединяк
  • Адвокат — Андрій Остапенко.
  • Представники потерпілого.
  • Журналісти видання «Ґрати» та «Watchers media».

На засіданні продовжили досліджувати докази, а саме – записи обшуків на дисках.

Обвинувачення. На прохання прокурора, суд розпочав дослідження з диска №2, сторона захисту та представники потерпілих не заперечували. Після вивчення відео обшуків прокурор звернув увагу на те, скільки часу знадобилося слідчим, аби дійти до кабінету сторожа, та те, що ключ від вхідних дверей, був в закритому іншим ключем ящикові.

Захист. Сторона захисту своєю чергою звернула увагу на те, що потребує уточнення, чи підвал поліклініки дійсно є укриттям, бомбосховищем. Згідно з Кодексом цивільного захисту це приміщення не відповідає вимогам, та головний лікар на відео сказав, що журнал огляду укриття працівниками ДСНС – втрачено. Також досліджені докази прокоментував сам Вадим Мошкін. На його думку, було «багато моментів», чому цим укриттям не варто користуватися.

Після коментарів, сторона захисту подала клопотання про відкладення засідання через засідання в іншому суді. Прокурор та представники потерпілого не заперечували. Суд задовольнив клопотання.

Засідання завершилося о 15:40. Наступне засідання призначено на 9 лютого о 10:00 в Деснянському районному суді міста Києва.

Чому це важливо?

«Нам важливо моніторити цю справу, бо це перший такий прецедент.  Цієї історії не мало б статися, укриття мало б бути відкритим. Зараз пʼятьом особам вручено підозри, справа Мошкіна – на стадії вивчення доказів. Нам важливо розуміти, що ми здатні знайти справедливість у цій справі та розібратися, хто ж відповідальний, якщо укриття закрите», – зазначає координаторка ОЗОН Іванна Мальчевська

Назад
Попередня Наступна
buttons