29.04.2023

У Мистецькому переході в Києві відкрили виставку присвячену цивільним ув’язненим

У п’ятницю, 28 квітня, у Мистецькому переході (Хрещатик, 38) відбулася презентація проекту «Будь ласка, звільніть пташок!», ініціатором якого є Центр громадянських свобод – правозахисна організація, лауреат Нобелівської премії миру.

Відривав виставку перфоманс від команди «Actors For Future», під час якого актори створили інсталяцію з дерев’яних піддонів, яка собою представляла умовну клітку з живими людьми – так передали глядачу атмосферу, в якій постійно перебувають наші громадяни у полоні.  

«Перформанс націлений на привернення уваги до цієї надважливої теми, як для нашого суспільства, так і європейського. А також, пропагує повернення всіх наших людей додому – БЕЗ УМОВ та ОБМІНІВ. Адже, без цього не буде справжньої української перемоги у війни проти диктатури РФ», – каже режисерка Анастасія Агафонова.

Анастасія Агафонова. Фото: Юрій Дереневський.

Героями артпроекту «Будь ласка, звільніть пташок!» є шестеро цивільних, які перебувають у полоні: Валентин Вигівський, Ірина Данилович, Сергій Цигіпа, Наріман Джелялов, Різа Ізетов та Ірина Горобцова.

«Проект розкриває всю драму полонених через образи пташок, що перебувають в неволі й можуть загинути без нашої свідомої підтримки», – каже кураторка виставки Катя Сита.

Катя Сита. Фото: Юрій Дереневський.

Загалом же тисячі цивільних російські військові викрали з території України. Нині їх утримують за ґратами буцегарень та у підвалах. 

«Звільнення цивільних ув’язнених – це дуже важке задання. Складність полягає ще в тому, що вони не підпадають під процедуру обміну, як підпадають військовополонені. Їх мають просто відпускати, а країна-агресор цього не робить. З них знущаються: їх б’ють, катують, змушують співати гімн Росії та інші пропагандистські пісні», – каже член експертної ради Центру громадянських свобод Михайло Савва.

Михайло Савва. Фото: Юрій Дереневський.

Експерт резюмував, що саме тому важливим є розголос історій цивільних полонених, адже лише тиск на Росію може змінити ситуацію.

Проєкт реалізовано підтримки Уряду Королівства Нідерланди та Посольства Королівства Нідерланди в Україні.

Назад
Попередня Наступна
buttons