26.07.2024

У межах Українського тижня міжнародного кримінального правосуддя показали фільм Kyiv Independent про геноцид

18 липня в межах Українського тижня міжнародного кримінального правосуддя, який організовував Центр громадянських свобод, відбувся показ фільму Kyiv Independent під назвою «Знищити повністю або частково».

Документальний фільм-розслідування присвячено темі геноциду Росії в Україні. Його автор, журналіст відділу розслідування воєнних злочинів в Kyiv Independent Данило Мокрик, спілкується з академіками та правниками, які вивчають тему геноциду, а також з п’ятьма українцями, які стикнулися з російськими воєнними злочинами на власному досвіді.

«Кремль вже скоював геноцид в Україні – Голодомор 1932-1933 років – який почали офіційно визнавати на міжнародному рівні лише нещодавно. Нинішня агресія росіян проти українців також має ознаки геноциду, і саме тому важливо досліджувати це питання вже зараз», — каже Данило Мокрик.

Головна мета розслідування полягала в тому, щоб виявити, чи є геноцидальний намір у діях російських військових та чиновників, а також в російській пропаганді. Героями фільму стали українці, які стикнулися з російськими воєнними злочинами, розповідають про власний досвід: вдова чоловіка, якого вбили біля їхнього будинку в Бучі; жінка, сестру-близнючку якої вбили в Скадовську; підліток, якого депортували в Крим, де він на власні очі спостерігав за спробами русифікувати українських дітей; а також двоє чоловіків, яких арештували під час окупації Херсону.

У зйомках взяли участь академіки та правники з протилежними поглядами. Вільям А. Шабас, один з найвидатніших дослідників в цій сфері, налаштований скептично, а Юджин Фінкель ще у 2022 році написав колонку, в якій стверджував, що Росія скоює в Україні геноцид. Український правник Дмитро Коваль наголошує, що неможливо повноцінно зрозуміти війну росіян проти українців, якщо не називати її геноцидом.

У фільмі також представлене походження терміну «геноцид», визначення якого сформулював Рафаель Лемкін, та ряд ознак наявності геноцидального наміру з боку Росії в минулому та сьогоденні України. Після показу стрічки відбулося обговорення теми з юристами, журналістами, студентами правничих спеціальностей, свідками російської окупації та всіма охочими.

«Це дуже важливо — збиратися разом, рефлексувати й обговорювати, що ще ми можемо зробити, аби бути переконливими в міжнародній адвокації в той час, коли перші шпальти медіа давно захопили вибори в США, Ізраїльсько-Палестинський конфлікт або інші теми. Лише діючи спільно, ми можемо бути ефективними й розраховувати, що справедливість, заради якої живе одна з героїнь фільму Данила Мокрика, врешті, настане», — зазначає організаторка показу Анастасія Головненко.

Цей захід організований Центр громадянських свобод в межах Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст цього заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів і не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США. 

Назад
Попередня Наступна
buttons