02.10.2024

У Києві зачинено 37% укриттів, — моніторинг Центр громадянських свобод та UAnimals

2 жовтня Центр громадянських свобод та UAnimals провели акцію під КМДА під назвою «Доступне укриття — безпека для життя!». Під час події представили результати моніторингу укриттів, який волонтери двох організацій проводили протягом трьох місяців. Загалом перевірили 484 укриття в 10 містах України.

«Наша мета — зрозуміти зріз проблем, наскільки вони масштабні й що можна зробити вже сьогодні для того, щоб виправити ситуацію. По Києву ми бачимо, що в нас є певні покращення з минулого року. Є більший відсоток укриттів, які ви можете знайти. Та все одно всюди, у тому числі у столиці, є проблеми, наприклад, з маркуванням, які можна вирішити дуже легко і дуже швидко. І це не коштує мільйонів», — сказала Іванна Мальчевська, координаторка моніторингової групи ОЗОН Центру громадянських свобод.

І у підтвердження цих слів активісти за допомогою трафарету та балончика з фарбою намалювали на місці кілька вказівників. Також під час акції учасники тримали плакати з гаслами: «Ми хочемо безпечних укриттів для всіх», «Людина з інвалідністю має померти під укриттям?», «11 рік війни і 3 повномасштабки, а 37% укриттів досі зачинені», «49 відсотків укриттів не промарковано», «Разом з улюбленцем в укриття: це не привілей, це право!».

Моніторингова група ОЗОН Центру громадянських свобод вже втретє проводила перевірку укриттів і цього разу — спільно з UAnimals. Тож окрім доступності та базової якості перевіряли, чи пускають у сховище з тваринами і чи є там спеціально відведене місце для домашніх улюбленців, як того вимагає закон. 

«Лише 20% укриттів мають окрему зону для людей з тваринами, а в 35% — дозволяють перебувати з тваринами. Допуск до укриттів з тваринами під час повітряних тривог і звуків вибухів — це питання фізичного та психологічного добробуту тварини. Тварини відчувають страх, стрес не менше, ніж люди. А наявність окремої зони для тварин — це комфорт і для самих тварин, і для всіх людей, які перебувають в укриттях. Це дозволяє уникнути зайвого стресу та створює безпечне середовище для тварин, і для людей», — зазначила Настя Ковальчук, менеджерка із роботи зі спільнотою волонтерів UAminals. 

Волонетри/ки Центру громадянських свобод та UAnimals також оцінювали загальний стан укриттів на основі пʼятибальної шкали. Найкраща середня оцінка загального стану укриттів в Одесі — 3,9. Луцьк та Черкаси отримали 3,3 та 3,2 бала відповідно. Укриття Києва оцінили на 3 бали з 5. Миколаїв, Роздільна і Шостка отримали 2,6, 2,5, 2,3 бала відповідно. Найнижчу оцінку загального стану укриттів отримав Чернігів — 1 бал з 5.

«Ті наявні проблеми, які ми зафіксували минулого року, позаминулого року і цього року, їх потрібно виправляти вже. І ми не можемо чекати довго. І доступні укриття прямо впливають на те, наскільки безпечно ми себе почуваємо і наскільки безпечним буде наше життя, наприклад, цієї осені чи цієї зими», — підкреслила Іванна Мальчевська, координаторка моніторингової групи ОЗОН Центру громадянських свобод.

За підсумками моніторингу Центр громадянських свобод та UAnimals випустили звіт, де надали рекомендації для місцевої влади та балансоутримувачів. А вже 17 жовтня проведуть обговорення з залученням відповідальних за укриття людей, аби змінити ситуацію на краще.

Цей захід відбудеться в межах Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст цього заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

Назад
Попередня Наступна
buttons