03.07.2023

У Центрі громадянських свобод відбувся тренінг про те, як проводити мирні зібрання під час війни

У суботу, 1 липня, в офісі Центру громадянських свобод відбулося навчання під назвою «Мирні акції в умовах війни — тренінг для новостворених громадських організацій». Участь у тренінгу взяли представники та представниці низки організацій, зокрема тих, які опікуються темою звільнення як цивільних, так і військовополонених внаслідок російської агресії. Почасти учасниками та учасницями таких організацій є родичі та близькі бранців та бранок.

«Ми провели тренінг, щоб родичі розуміли й знали, яким чином потрібно організовувати мирні зібрання, демонстрації, інформаційні акції чи перформанси, яке є законодавство, що воно регулює, що воно забороняє, яким чином звернутися до поліції за підтримкою і яким чином варто повідомляти свою місцеву владу про організацію тієї чи іншої акції. Також йшлося про те, як працювати, наприклад, з поліцією в інших країнах, адже часто акції на підтримку українських в’язнів організовують за кордоном», – розповідає одна з тренерок — виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова.

Водночас інша тренерка – координаторка групи громадського моніторингу ОЗОН Іванна Мальчевська – додає, пояснювали учасникам, як організувати мирне зібрання так, аби нікому не нашкодити й не народити помилок. «Говорили про взаємодію з поліцією, зокрема з поліцією діалогу, як треба комунікувати, щоб мирне зібрання залишилося мирним. Говорили про безпекові виклики, коли, на приклад може бути контрзібрання», — каже Іванна Мальчевська.

Опісля теоретичної частини учасники мали змогу перевірити знання на практиці. Разом з тренерками вони вибрали гіпотетичну тему і місце мірного зібрання. І вийшли на вулицю, аби розуміти, чи правильно все сформували.

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими зафіксував понад 50 новостворених організацій, які виникли на тлі питання полону.

Назад
Попередня Наступна
buttons