12.06.2024

«Тримати державу в демократичних рамках якісного публічного сервісу». Відбулося навчання про свободу мирних зібрань для майбутніх волонтерів та волонтерок групи ОЗОН

8-9 червня в межах Школи прав людини відбулося дводенне навчання про свободу мирних зібрань для майбутніх волонтерів та волонтерок моніторингової групи ОЗОН від Центру громадянських свобод. Знаннями та навичками ділилися координаторка ініціативи Іванна Мальчевська та керівниця Київської школи прав людини і демократії Центру громадянських свобод Альона Бульба.

Під час інтенсиву говорили про керівні принципи свободи мирних зібрань, а саме про базу, яка не може бути порушена. Крім того, розглянули керівні принципи роботи правоохоронних органів на мирних зібрань та принципи застосування сили. Застосування сили з боку поліції — не є за замовчуванням незаконним. Поліція може це робити, але лише у регульованих законодавством випадках. 

Навчання пройшло 23 волонтери та волонтерки з Києва, Луцька, Миколаєва та Шостки, які вже невдовзі розпочнуть моніторинг дій поліції на мирних зібраннях у жовтих жилетках Групи громадського моніторингу ОЗОН Центру громадянських свобод. 

«Те, що сьогодні, під час дії воєнного стану та постійної реальної загрози з боку РФ, в нас є акції та протести — свідчить про сильну традицію свободи мирних зібрань. Акції дуже часто були і є прямим інструментом небайдужих громадян комунікувати з владою чи вплинути на порядок денний. Ми маємо берегти цю свободу, особливо зараз. Бо і свобода мирних зібрань, і інструменти громадського контролю дозволяють тримати державу в демократичних рамках якісного публічного сервісу», — зазначає координаторка ОЗОНу Іванка Мальчевська

Назад
Попередня Наступна
buttons