09.11.2023

«Треба хотіти це зробити, а не імітувати зміни», – В’ячеслав Ліхачов про те, що Україна виконала 90% кроків, рекомендаваних Єврокомісією

Експерт Центру громадянських свобод В’ячеслав Ліхачов прокоментував нещодавню пресконференцію, на якій президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зауважила, що Україна виконала 90% кроків для того, щоб почати переговори про вступ до ЄС.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що ЄК рекомендує, аби Європейська Рада розпочала переговори про вступ з Україною і Молдовою. Адже, за її словами, наша країна виконала понад 90% необхідних рекомендацій, які встановили минулого року. Зокрема продемонструвала прогрес щодо: реформування системи правосуддя, відбору членів Вищої ради правосуддя, антикорупційної програми, боротьби з відмиванням коштів, важливих заходів з обмеження впливу олігархів на державну політику, схвалення нового закону про медіа.

«Серед іншого, Комісія наполягає, щоб Україна виконала зобов’язання вдосконалити законодавство щодо національних меншин відповідно до рекомендації Венеціанської комісії. Той факт, що Європейська комісія не була задоволена повністю прогресом України у сфері реформи законів про захист прав національних меншин, не має нас ані дивувати, ані особливо засмучувати.

Венеціанська комісія рекомендувала внести зміни, які б регулювали використання мов національних меншин, не тільки власне до закону про національні меншини, але також і до Законів про освіту, про медіа, та про особливості функціонування української мови як державної. Тут український уряд зайняв жорстку позицію – ці закони змінам не підлягають. Уряд дотримувався лінії “ми не зможемо провести це через парламент, треба пояснити Венеціанській комісії нашу специфіку, вони не розуміють”.

Позиція виглядає гідно, проте будь-які подальші переговори – це наступний етап, а поки що Європейська комісія може лише констатувати наш прогрес. Він, безумовно, був значним, але ще раз: стверджувати, що ми виконали рекомендацію на сто відсотків, об’єктивно не можна. Прогнозовано, Європейська комісія продовжує наполягати на необхідності виконання всіх рекомендацій Венеціанки.

Чи це означає, що процес зайшов в глухий кут? Як на мене, зовсім ні. В неопублікованому вересневому аналізі Венеціанською комісією свіжих змін до Закону про нацменшини є один важливий, я навіть сказав би, критично значущий пункт. Наші європейські партнери вважають в цілому за допустиме, з урахуванням нашого контексту, виняток, зроблений для російської меншини і головне – для російської мови, на яку не поширюються жодні права, які було гарантовано іншим мовам національних меншин. Я, чесно кажучи, не виключав, що Венеціанська комісія визнає цю норму дискримінаційною, але наші європейські партнери набагато далі зайшли у своєму розумінні нашого контексту, ніж я передбачав. Хочу в цьому контексті ще раз наголосити на тому, що ті, хто стверджує, ніби Венеціанська комісія стурбована виключно захистом прав (превелійованого становища, як скажуть критики) російської мови просто говорять неправду, навіть не знаю, навіщо.

Тобто, я вважаю, що, доклавши певних зусиль, за відведені півроку Україна зможе справді на 100% виконати побажання наших європейських партнерів, принаймні в тому, що стосується захисту прав національних меншин. Але так, для цього треба хотіти це зробити, а не імітувати зміни», – пише В’ячеслав Ліхачов на свой сторінці у Фейсбуці.

Назад
Попередня Наступна
buttons