21.07.2023

The Kyiv Independent презентував документальний фільм про незаконну депортацію українських дітей

Відділ розслідувань воєнних злочинів The Kyiv Independent презентував перший документальний фільм «Діти для Путіна» («Uprooted»), що розповідає історії дітей, які були незаконно депортовані з Маріуполя (Донецька область) на окуповані Росією території.

З початку повномасштабного вторгнення Росія депортувала понад 19 500 українських дітей. Їх викрали й перемістили в Росію та на тимчасово окуповані території. Правозахисники зазначають, що цифра може бути більшою.

Фільм авторства журналістки Олесі Біди та режисера Віталія Гавури розкриває механізм примусової депортації українських дітей. Зокрема у стрічці розповідають про групу дітей, відомих як «Група 31», яких у травні минулого року вивезли до Росії з нині окупованого Маріуполя та досі не змогли повернути. Серед них Пилип Головня, який потрапив у родину уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової — Міжнародний кримінальний суд видав ордер на її арешт за воєнний злочин незаконної депортації.

«На момент повномасштабного вторгнення в Маріуполі було майже 60 тисяч дітей. Деяким батькам вдалося вивезти їх у безпечне місце, дехто вижив під час окупацієї, а частина дітей була депортована до Росії. На жаль, ми не можемо визначити точну кількість. Коли ми почали працювати над цим розслідуванням, я навіть не могла уявити масштаб цього злочину», — розповіла Євгенія Моторевська, керівниця Київського незалежного відділу розслідування воєнних злочинів.

Фільм повністю можна подивитися на YouTube:

Назад
Попередня Наступна
buttons