11.09.2024

«Так ми в ЄС не потрапимо ніколи». Володимир Яворський про законопроєкт щодо відеоспостереження в громадських місцях

Міністерство внутрішніх справ України через народних депутатів подало законопроєкт №11031 про відеоспостереження в громадських місцях. Він пропонує забезпечити законодавче підґрунтя для функціонування в Україні масштабної системи відеомоніторингу і не тільки. Експерт Центру громадянських свобод Володимир Яворський впевнений, що це суперечить стандартам прав людини й що таким чином наша країна не потрапить до Євросоюзу. 

Законопроєкт № 11031 «Про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки» включили до порядку денного розгляду Верховної Ради. Він передбачає єдині функціональні й технічні вимоги до систем відеомоніторингу публічної безпеки центрального, регіонального та місцевого рівнів.  Згідно з ним об’єктами відеомоніторингу будуть: інформаційні об’єкти, до яких належать фізичні особи, а також транспортні засоби; публічні місця; інші території загального користування; території, будівлі, споруди закладів освіти, охорони здоров’я та приміщення в них; речі та предмети тощо.

Персональні дані зберігаються та обробляються в системах відеомоніторингу стану публічної безпеки протягом строку, необхідного для досягнення цілей обробки таких даних, визначених законодавством, але не більше 15 років. Фінансування робіт щодо системи відеомоніторингу має здійснюватися з державного  бюджету.

Експерт Центру громадянських свобод Володимир Яворський зазначає — законопроєкт втілює всі стандарти Китаю та РФ і жодного стандарту щодо захисту прав людини, відсилаючи до загальних норм.

«Це насправді велика рідкість останнім часом, щоб проєкт закону взагалі не брав до уваги стандарти з прав людини. Зазвичай, хоч щось врахують. А тут повний нуль. Навіть найбільш базові стандарти.

Проєкт створює систему тотального стеження за всіма громадянами, оскільки дозволяє не тільки відеоспостереження, але ідентифікацію осіб по біометричним даним, автоматичну звірку даних з іншими реєстрами. Фактично можна за короткий час зібрати інформацію про пересування будь-якої людини публічними просторами і все це передивлятися коли потрібно. Це можна використовувати проти політичних опонентів, бізнесконкурентів, пошуку компромату і тп.

Висновок парламентського Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу: Проєкт Закону суперечить цілям Угоди про асоціацію та міжнародно-правовим зобов’язанням України, а також acquis ЄС.

Заступник Міністра МВС Леонід Тимченко публічно виступає й просуває законопроєкт. Як на мене, то в мене є велике питання до професійної придатності людей, які не просто це розробили, але й зареєстрували в парламенті і тепер просувають, бо це абсолютно існування на іншій планеті та в іншій системі цінностей», — коментує Володимир.

Назад
Попередня Наступна
buttons