31.05.2023

Свобода самовираження і різноманітність. Головне з візиту координаторки та волонтерів ОЗОНу до Норвегії

З 20 по 23 травня координаторка групи громадського моніторингу ОЗОН Іванна Мальчевська та двоє волонтерок ОЗОНУ Оля Куно та Анастасія Костенко взяли участь у Молодіжному семінарі про свободу самовираження та у Всесвітньому форумі самовираження. Обидва заходи відбувалися у Норвегії.

Молодіжний семінар про свободу самовираження

З 21 по 22 травня тривав Молодіжний семінар про свободу самовираження на острові Утоя, що в Норвегії. Семінар зібрав понад 50 молодіжних лідерів, активістів, правозахисників та митців з понад 40 різних країн. Його мета — висвітлити боротьбу молоді за свободу самовираження у світі сьогодні й сприяти мультикультурному діалогові.

«Найбільшою цінністю заходу якраз була мультикультурність і можливість почути досвід активістів з Лівану, Ємену, Італії, Афганістану, Норвегії, Філіппін, Бразилії та інших країн про те, як кожен на своєму місті веде боротьбу. Це допомагає знайти для себе нові шляхи, надихнутися та підтримати інших», – каже Іванна Мальчевська.

Місце проведення семінару обране не випадково. З 1950 року Утоя займає важливе місце в історії Норвегії. Острів належить «Молодіжній лізі робочих», найбільшій юнацькій організації Норвегії. Півстоліття тут організовували літні табори. А в липні 2011-го став місцем кривавої трагедії — праворадикальний терорист Андерс Брейвік розстріляв там 69 людей. Терорист стверджував, що люди з різним культурним походженням не можуть співіснувати в суспільстві, і пропагував теорію змови про те, що Європа повільно захоплюється арабським світом.

Через чотири роки після нападу розпочали перебудову та оновлення Утої. Острів є переконливим свідченням того, чому такі цінності як толерантність, рівність і різноманітність не можна сприймати як належне і їх потрібно пропагувати та практикувати в повсякденному житті. Нині Утоя є міжнародним місцем зустрічі та навчання молодих людей, які борються за демократію, права людини, мир і примирення – локально, національно та глобально.

Всесвітній форум самовираження

З 22 по 23 травня у Ліллегаммері, що в Норвегії, відбувся Всесвітній форум самовираження. Під час заходу фахівці у своїх сферах та молоді лідери на одній сцені разом обговорювали проблеми та загрози, які постають перед свободою самовираження, а також рішення – що робити, аби ситуацію врятувати. НА форумі виступав, зокрема, журналіст-розслідувач видання «Bellingcat» Христо Грозев та очільниця Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

«Важливо, що під час форуму також була панель, де говорили про свободу мирних зібрань. Бо акції, протести, мирні зібрання – один з основних інструментів захисту свободи самовираження. Ви його можете використовувати: і для вираження власної позиції, так і для того, аби захистити таку можливість. В нас, українців, якраз є такий широкий досвід і ним ми намагалися ділитися в кулуарах події з іншими молодіжними експертами, аби надихнути на маленький протест чи акцію, яка направду може перевернути всю країну і привести авторитаризм до демократії», – зауважила координаторка ОЗОНу Іванна Мальчевська.

Назад
Попередня Наступна
buttons