19.05.2022

Сумські студенти-правники потрапили до фіналу престижного ELSA Moot Court Competition

Команда студентів-правників Сумського національного аграрного університету (СНАУ) потрапили до фіналу престижного міжнародного конкурсу ELSA Moot Court Competition, який відбувся у Страсбурзі. Про це «Центру Громадянських Свобод» розповіла доцент кафедри міжнародних відносин СНАУ, к.е.н., Наталія Клєцова.

Зазначимо, у конкурсі приймають участь студенти-правники з найкращих університетів світу. У фінальній частині ювілейного, десятого Moot Court, взяли участь 19 команд з усього світу. Організатором змагань цього року стала неприбуткова організація ELSA.

Наші правники поступилися команді з Університету Оксфорду (Англія), виступаючи на боці Позивача. Зрештою, саме команда з Оксфорду стала переможцем змагань. Остаточні результати та бали інших команд стануть відомі через 3-4 місяці.

Саме потрапляння до фіналу, до 19 найкращих – це досягнення. Так, минулого року команда з України, посівши 43 місце серед 120 команд, не змогла потрапити до фінальної частини змагань. Додамо, представники СНАУ стали єдиною командою з пострадянського простору.

Всі питання і кейси вимагають дуже високого рівня компетенції з європейського права, знання практики ЄСПЛ і вміння підтримувати дискусію англійською мовою.

«Наша команда активно готувала аргументи за статтями 2,3,8, та за статтею 1 Протоколу № 1 Європейської Конвенції з прав людини. Разом з тим, кожній команді довелося одну й ту ж ситуацію розглядати з різних боків: з боку Позивача, а потім з боку сторони Відповідача», – розповіла Наталія Клєцова.

Вона також поділилися деякими іншими подробицями. Наприклад, представляючи Позивача, наші юристи акцентувалися на тому, як країна відмовляється від своїх зобов’язань щодо захисту населення від природних катаклізмів. А також на тому, як не забезпечує належного правового регулювання викидів в атмосферу, що призводить до катастрофічних наслідків і загроз.

Наступного дня, виступаючи з позиції Відповідача, навпаки, заявляли про те, що неможливо фокусуватися лише на питаннях клімату й ігнорувати економічні показники. Також на тому, що неможливо притягнути до відповідальності за кліматичні зміни одну країну, бо це комплексне питання. 

До Страсбургу від України поїхала команда, до складу якої увійшли студентки спеціальності «Міжнародне право» Юридичного факультету СНАУ Вікторія Кириченко, Дар’я Кравченко, Поліна Шишлевська.

Тренували команду

1) Наталія Клєцова – к.е.н., доцент кафедри міжнародних відносин СНАУ, сертифікований аудитор, головний коуч та креатор команди, другий рік поспіль тренує команду зі СНАУ.

2) Ольга Кір‘ян – учасниця і тренер команди-переможниці Moot Court-2018. Працює на посаді Legal consultant at the Independent Defense Anti Corruption Commission in Ukraine, за сумісництвом тренер нашої команди другий рік поспіль

3) Роман Токарик – магістр з права з Оксфордського Університета. Учасник і переможець змагань Monroe Price Moot Court, Oxford (2018), Nelson Mandela Moot Court Competitions (UN, Switzerland 2017, 2018, 2019), практикуючий помічник юриста

Велику подяку за поради та консультації команда висловлює також Світлані Запарі та Сергію Петухову.

Назад
Попередня Наступна
buttons