18.05.2022

Окупанти викрадають українців і вивозять їх до СІЗО в Росії, – правозахисники

Мирних жителів України окупанти примусово вивозять і утримують у російських слідчих ізоляторах (СІЗО) без жодного юридичного обґрунтування. Про це йдеться у статті російського видання «Настоящее время».

“У російських СІЗО утримують дівчат, жінок, чоловіків, людей похилого віку. Багато хто з них просто йшли додому, і їх викрали. Нам не відомо нічого про юридичне обґрунтування того, чому наші цивільні перебувають у СІЗО. Є випадки, коли російські військові відвозили наших цивільних, яким потрібна постійна медична допомога, щодня потрібні ліки, у них дуже серйозні захворювання. Ми не знаємо, навіщо забирали людей похилого віку, навіщо забирали людей, які не можуть ходити, самостійно про себе дбати. І ми знаємо, що багато людей утримуються у звірячих умовах. Над нашими людьми у СІЗО знущаються щодня: їм не дають спати, нескінченно будять, обливають холодною водою, заливають їм у взуття холодну воду, щоби вони відморозили ноги”, – розповіла виданню координаторка напряму національних проєктів “Центру громадянських свобод” Наталія Ящук.

Додамо, українські правозахисники фіксують свідчення цивільних українців, яким вдалося вирватися. Вже є показання про те, що наші співгромадяни в російських СІЗО зазнають тортур.

Зазначимо, стаття 49 Женевської конвенції вказує, що “забороняються за будь-якими мотивами викрадення, а також депортацію осіб з окупованої території на територію Держави-окупанта, або на територію будь-якої іншої Держави незалежно від того, окуповані вони чи ні”.

З повною версією статті можна ознайомитися тут.

Назад
Попередня Наступна
buttons