29.04.2024

Суддя Львов намагається поновитися на посаді через суд. Результати моніторингу засідання волонтерами ОЗОНу


25 квітня Група громадського моніторингу ОЗОН Центру громадянських свобод моніторила суспільно важливу справу – розгляд апеляційної скарги Верховного Суду щодо поновлення Богдана Львова на посаді судді Верховного Суду. Ця справа має суспільний резонанс, оскільки Богдана Львова підозрюють в наявності російського громадянства, що власне і стало причиною звільнення. Напередодні слухання, українські громадські організації закликали небайдужих громадян приходити на суд та стежити за процесом.

Номер справи: 640/18519/22

Засідання призначене на 12:00, але лише о 12:10 розпочали пускати в залу засідань, а о 12:16 повідомили про затримку через несправність онлайн-трансляції засідання. О 12:18 засідання оголосили продовженим. 

Справу слухає колегія суддів у складі: Кучма А.Ю. (головуючий), Аліменко В.О., Бєлова Л.В.

  • Позивач: Богдан Львов 
  • Представник позивача: Олександр Дульський.
  • Представник відповідача.
  • Представники третьої особи — СБУ.

Трансляція засідання проводилася за допомогою системи Судова влада України. 

У залі засідань були присутні 5 службовців судової охорони та начальник судових розслідувань. Також були присутні представники медіа, зокрема: «Watchers Media», «1+1», «Суспільне», «Еспресо» та «Радіо Свобода».

На засіданні також були вільні слухачі, серед яких представники DEJURE foundation, Автомайдану та Центру протидії корупції

На засіданні суд продовжив слухати сторони по справі. Першим із додатковими поясненнями виступив представник СБУ. Попередньо через систему «Електронний суд» надіслали додаткові пояснення до суду, але представник Львова зазначив, що їх не отримував. Йому надали примірник під час засідання для ознайомлення.

О 12:24 представник СБУ почав виступ, де пояснював, зокрема, джерела підтверджень російського громадянства Львова. Також представник наводив приклади судової практики ЄСПЛ у подібних справах. Пояснення тривали 30 хвилин, після чого представник Львова почав ставити свої питання. 

О 13:00 суд оголосив перерву через повітряну тривогу.. О 13:48 після перерви суд продовжив засідання, а представник позивача – продовжив ставити питання.  О 13:53 суд оголосив перерву через повітряну тривогу. О 14:45 після перерви суд продовжив засідання. 

Представник Львова продовжив ставити питання представнику СБУ, зокрема запитав про правові підстави перевірки громадянства Львова, на що представник СБУ сказав, що контррозвідувальна діяльність за законом є безперервним процесом. Також представник позивача просив назвати ПІБ та посади працівників СБУ, які здійснювали процес перевірки громадянства Львова, на що не отримав відповіді. 

Важливо, що під час засідання судді неодноразово звертали увагу на поведінку учасників процесу та просили не перетворювати засідання «на перепалку». Також суд попросив представника СБУ виступати без емоцій.

О 15:00 член колегії почав ставити питання до СБУ. О 15:32 почав ставити питання позивач Богдан Львов. Зокрема,  він запитував СБУ про докази отримання Львовим російського паспорта. О 15:37 суд запитав у Львова його думку, чому саме дії Верховного суду були неправильні. Львов сказав, що вважає, що вони не мали підстав для звільнення його за посади. О 16:14 колегія суддів оголосила перерву до 11:30 30 травня.

Назад
Попередня Наступна
buttons