02.02.2024

Суд ООН вирішив, що має юрисдикцію розглядати справу про «геноцид» російськомовних на Донбасі. Коментар Центру громадянських свобод щодо рішення

Сьогодні, 2 лютого, у справі про порушення Конвенції про геноцид Міжнародний суд ООН вирішував попередні заперечення РФ проти позову України. Мова у цій справі не йде про звинувачення Російської Федерації у геноциді українців. А навпаки. Йдеться про те, що РФ обвинувачувала Україну в геноциді російськомовного населення на сході України. І на цій підставі Росія, нібито, почала війну — щоб захисти від геноциду російськомовне населення.

Тому Україна звернулася до суду, щоб він визначив чи правомірними є обвинувачення України в геноциді на Донбасі. Сьогодні визначали те, чи має суд юрисдикцію розглядати цю справу. І суд ухвалив рішення, що має. У наступних засіданнях суд буде саме з’ясовувати чи були підстави для звинувачень РФ про геноцид на Донбасі. Якщо суд вирішить, що геноциду російськомовних не було, то це вбиває аргумент РФ про правомірність початку воєнної операції і відкриває шлях до визнання дії РФ агресією.

Водночас суд відхилив другу частину вимог України. Україна вказувала, що якщо обвинувачення в геноциді хибне, то потрібно визнати і застосування сили РФ проти України теж таким, що порушує Конвенцію про геноцид. І відповідно, РФ мала б сплатити репарацію за неправомірне застосування сили. Суд визначив, що тоді йому би довелося вирішувати чи правомірно РФ застосувала силу проти України, що є ширше за предмет Конвенції про геноцид, а тому в цій частині суд не має юрисдикції.

Крім того, суд залишив в силі запобіжні заходи, що забороняли до розгляду справи застосування сили, які РФ вже порушила. І суд вирішуватиме чи будуть якісь наслідки таких дій. Наприклад, в цій частині також можливе застосування репарацій.

Ознайомитися з повним текстом рішення можна за посиланням.

Назад
Попередня Наступна
buttons