30.10.2023

«Створювати трибунал треба у формі міжнародного суду», – Олександра Матвійчук для Радіо Свобода

Голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук інтерв’ю для Радіо Свобода пояснила, чому трибунал, який пропонують США, не зможе засудити Путіна. Зокрема правозахисниця зазначила, чому важливо довести, що дії Росії в Україні є насправді геноцидом, а також що ще може зробити українська влада, щоб захистити права українських військовополонених і незаконно ув’язнених цивільних.

«Мені виглядає, що в української влади є кілька доволі очевидних пріоритетів. Перше – це зброя, тому що це питання нашого виживання. Друге – це санкції, тому що треба зменшити можливість російської економіки фінансувати цю війну. І третє, якщо брати «call for justice», то сюди потрапляє питання створення спеціального трибуналу по агресії, це те, що українська влада офіційно і проактивно просуває. От всі решта питань, які лежать у сфері правосуддя, як мені виглядає, не є в пріоритеті.

Зараз іде дискусія, нам треба міжнародний чи інтернаціоналізований суд, тобто гібридний як частина національної системи [правосуддя]. Питання в тому, що відповідно до міжнародного права трійка – це вищі посадові особи, президент, міністр закордонних справ і очільник уряду – вони мають імунітети від переслідування національними державами. Тільки міжнародний суд може подолати ці імунітети, і це означає, що створювати трибунал треба у формі міжнародного суду.

Інакше ми не можемо притягнути Володимира Путіна до відповідальності за злочин агресії. І ось це зараз дискутується, як в core group, яка складається з близько 40 країн, так і поза її межами.

Інтернаціоналізований трибунал – ніби США тим самим пропонують, що поки Володимир Путін буде президентом Росії, проти нього не буде відкрите кримінальне провадження по злочину агресії. Українська правозахисна спільнота вважає це нонсенсом», — наголошує Олександра Матвійчук.

Назад
Попередня Наступна
buttons