03.07.2017

#StopLGBTpersecution в Чечні і Донбасі

Вже 20 років 26 червня відзначається «Міжнародний день на підтримку жертв тортур». Тортури, на жаль, все ще широко поширені в світі, хоча і заборонені законом в більшості сучасних країн. Особливу занепокоєність викликають свідчення застосування тортур до затриманих, полонених і арештантів, поширені в тих місцях, де практикується переховування людей в таємних в’язницях, де вся влада перебуває в руках у озброєних людей.

У сучасній Європі подібні таємні в’язниці, терор збройних людей, тортури затриманих, викрадених, полонених – все ще мають місце: вже більше 20 років правозахисники фіксують випадки тортур у Чечні, в останні роки не менш гостро стоїть проблема східних районів Донецької та Луганської областей України, тортури в невизнаних ЛНР і ДНР.

Серед жертв тортур і безсудних арештів з приміщенням в таємні тортур в’язниці – представники сексуальних меншин, переслідувані лише за свою сексуальну орієнтацію і гендерну ідентичність. АДЦ «Меморіал» і Центр Громадянських Свобод вивчали проблему гомофобії на територіях, непідконтрольних Україні (https://adcmemorial.org/www/publications/narushenie-prav-lgbti-v-kryimu-i-donbasse-problema-gomofobii-na-territoriyah -nepodkontrolnyih-ukraine). У 2017 році стало відомо про масові арешти і тортури геїв в Чечні. У зв’язку з очевидним порушенням прав ЛГБТІ в Чечні і непідконтрольних Україні районах Донбасу, АДЦ «Меморіал», Міжнародна Федерація за Права Людини FIDH і Центр Громадянських Свобод ініціювали кампанію солідарності #StopLGBTpersecution в Чечні і Донбасі.

До дня підтримки жертв катувань випущений буклет (російською), куди увійшли вираження солідарності з людьми, які піддаються переслідуванням і гонінням. Кампанію підтримали багато відомих людей з різних країн.

Коли немає адекватної комунікації з владою регіонів, де панують дискримінація і катування, особливо важливо привертати увагу світової спільноти, домагатися припинення тортур, переслідувань, убивств.

Назад
Попередня Наступна
buttons