18.07.2022

Стартував Український тиждень міжнародного кримінального правосуддя

У Києві розпочався Український тиждень міжнародного кримінального правосуддя, який цього року відбувається у форматі лекторію під загальною назвою “And Justice for All”.

Співорганізатори заходу – «Центр Громадянських Свобод» (ЦГС), Українська асоціація міжнародного права, кафедра кримінально-правової політики та кримінального права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, представництво Президента України в Автономній Республіці Крим, Група з міжнародного публічного права та політики (PILPG).

Протягом тижня, з 18 до 22 липня, видатні юристи, дослідники, експерти, а також державні службовці та представників міжнародних та регіональних організацій громадянського суспільства будуть обговорювати питання імплементації Римського Статуту, а також досягнення, найкращі практики та виклики в галузі міжнародного кримінального права.

«Створення Міжнародного кримінального суду (МКС) стало повноцінною відповіддю країн-засновниць на те, що такі злочини не мають повторюватися. Для України є пріоритетним завданням стати повноправним членом Міжнародного кримінального суду. Це нам необхідно для нашого правосуддя, якого потребують тисячі жертв воєнних злочинів. Тому ми хочемо познайомити всіх з усіма аспектами того, що треба знати для того, аби правосуддя для воєнних злочинців РФ настало», – зазначила виконавча директорка ЦГС Олександра Романцова у своєму вступному слові.

Створення 24 роки тому Міжнародного кримінального суду ознаменувало появу нової галузі міжнародного права – міжнародного кримінального права. Про це, зокрема, говорила, вітаючи учасників заходу Ольга Буткевич, президентка Української асоціації міжнародного права.

«Наразі нагальним є створення міжнародного трибуналу через злочин агресії з боку Росії. Міжнародні трибунали по Руанді, Югославії не стали панацеєю (проти міжнародних злочинів, злочинів проти людяності) … Тому, як завжди після радикальних змін світового порядку, міжнародне право зараз має стати кращим, сильнішим, саме завдяки міжнародному кримінальному правосуддю», – додала вона.

«Римський статут відіграє величезну роль у становленні міжнародного кримінального правосуддя. Тому для України критично важливо ратифікувати Римський статут. Це вже не просто «на часі», це вже давно мало відбутися. І зараз немає підстав, окрім надуманих, для того, щоб його ратифікувати. Маємо також адаптувати національне законодавство до принципів МГП», – своєю чергою зазначила Анжела Стрижевська, завідувачка кафедри кримінально-правової політики та кримінального права КНУ ім. Тараса Шевченка.

Втім, вона також наголосила на тому, що в контексті покарання воєнних злочинців РФ, Україні варто не лише використовувати напрацювання міжнародного кримінального права, а й звернутися до тих механізмів, які надає національне законодавство.

Відкрив лекторій Микола Гнатовський, суддя Європейського суду з прав людини, український юрист і науковець. Починаючи свою лекцію “Мрія про міжнародне кримінальне правосуддя: очікування, реальність та перспективи” пан Гнатовський наголосив, перш за все, на необхідності ратифікації Римського статуту Україною. Головною проблемою у цьому контексті, на жаль, є слабке розуміння проблеми тими українськими політиками, які ухвалюють відповідні рішення.

Зазначимо, окрім Миколи Гнатовського сьогодні лекторами «Українського тижня міжнародного кримінального правосуддя» стали:

Ґаяне Нуріджанян Юристка, науковиця, викладачка кафедри міжнародного та європейського права Національного університету “Києво-Могилянська академія”. Дослідниця проєкту “FAKENEWS” в Університеті Тромсе, Норвегія. Доктор філософії у галузі права Університетський коледж Лондона), магістр права (Кембриджський університет). Працювала юристкою в Європейському суді з прав людини, Раді Європи та Міжнародному кримінальному суді. Вона прочитала лекцію на тему “Міжнародний кримінальний суд в українському контексті”.

Кейт Гібсон. Юристка, що спеціалізується на міжнародному кримінальному прав та міжнародному праві прав людини. Вона представляє інтереси клієнтів перед міжнародними кримінальними судами та трибуналами з 2005 року у справах через конфлікти в Руанді, ДРК, колишній Югославії, Сьєрра-Леоне, Камбоджі та Косово. Зокрема, вона була адвокатом двох обвинувачених у МКС (Жан-П’єр Бемба та Боско Нтаганда). Також була юридичним консультантом Місії ООН із встановлення фактів у М’янмі. Обіймає посаду старшого юридичного консультанта Міжнародної організації права розвитку (IDLO) у Римі. Є старшим юрисконсультом у групі з міжнародного публічного права та політики (PILPG) у Вашингтоні, округ Колумбія. Вона провела лекцію на тему “Справедливість судових процесів МКС”.

Прослухати лекції першого дня Українського тижня міжнародного кримінального правосуддя можна тут.

Назад
Попередня Наступна
buttons