18.06.2024

«Росія використовує терор проти мирного населення». Олександра Матвійчук під час зустрічей з політиками, правозахисниками та студентами в Канаді

З 3 до 9 червня тривав візит голови Центру громадянських свобод Олександри Матвійчук до Канади, організований у партнерстві з Канадсько-Українським благодійним фондом (СUF). Правозахисниця відвідала Оттаву, Торонто, Монреаль та Вінніпег, де провела низку зустрічей з канадськими політиками, юристами, правозахисниками, студентами та українцями Канади.

3 червня в Оттаві відбулась зустріч голови Центру громадянських свобод з прем’єр-міністром Джастіном Трюдо. Олександра подякувала йому за постійну й важливу підтримку України, завдяки якій український уряд зміг забезпечити найнеобхідніші соціальні потреби, такі як лікарні, школи та гуманітарну підтримку населенню. Також Олександра зустрілась з Міністеркою закордонних справ Мелані Жолі, посолкою України в Канаді Юлією Ковалів, а також з сенаторами й представниками Палати громад. Вона говорила про майбутній Саміт миру, на якому Канада очолює Міжнародну коаліцію з питань повернення депортованих українських дітей. Нагадаємо, що лише за офіційними даними української влади, таких дітей ідентифіковано близько 20 тисяч.

Крім того, голова Центру громадянських свобод говорила про необхідність повернення цивільних, яких насильно утримує Росія. За підрахунками правозахисників від 7 до 20 тисяч українців та українок перебувають в російських тюрмах, підвалах і катівнях.

«Росія використовує терор проти мирного населення, щоб утримати захоплені території в покорі. У наших списках незаконно ув’язнених — священники, журналісти, волонтери, екологи, мери, вчителі, митці, підприємці. Направду, жодна людина на окупованих територіях не має можливості себе захистити», — зазначила Олександра Матвійчук в Палаті громад.

5 червня вона долучилась до демонстрації «ДЕТИ: Де ти?» (De Ty: Where are you?), організованої Ucrainica Research Institute. Акція була покликана звернути увагу на питання повернення українських дітей, депортованих на території тимчасово окупованих регіонів України та територію РФ. Окрім того, правозахисниця виступила в Університеті Торонто, зустрілась з українською громадою та провела низку благодійних заходів з представниками бізнесу та активними спільнотами. Наразі Канадсько-Український благодійний фонд (СUF) веде підрахунок суми пожертв, які в майбутньому будуть спрямовані на підтримку українських гуманітарних організацій, які допомагають дітям, життя яких змінила війна.

Назад
Попередня Наступна
buttons