23.04.2022

Міжнародні правозахисники закликали МКС засудити Патріарха Кирила за воєнні злочини

Внесок міжнародної правозахисної організації “Права людини без кордонів” (HRWF) до розслідування міжнародного кримінального суду щодо потенційної кримінальної відповідальності патріарха Російської Православної Церкви через сприяння та підбурювання до вчинення воєнних злочинів та злочинів проти людства.

Автори: Віллі Фатре, директор організації “Права людини без кордонів”, та Патрісія Дюваль, адвокатка.

HRWF (21.04.2022) – “Права людини без кордонів”, міжнародна правозахисна організація з Брюсселю, закликає прокурора міжнародного кримінального суду, Каріма А.А. Хана, королівського радника, притягнути до персональної відповідальності та засудити Владіміра Михаіловіча Гундяєва, відомого як патріарх Московський і всієї Росії, Кіріл за надихання, розпалювання, виправдовування, підбурювання і пособництво воєнним злочинам (ст. 8 Римського статуту) та злочинам проти людства (ст. 7) вже скоєних і тих, що продовжують вчиняються російськими збройними силами в Україні.

На даний момент, Міжнародний кримінальний суд (МКС) займається документуванням та збором свідчень воєнних злочинів та злочинів проти людства, скоєних в Україні, та встановленням осіб які мають понести відповідальність за ці злочини.

Притягнення до відповідальності патріарха Кіріла підпадає під статтю 25 Римського статуту, “персональна кримінальна відповідальність” – яка забезпечує:

3. Згідно цього Статуту, особа несе кримінальну відповідальність та підлягає покаранню за злочин який знаходиться в юрисдикції цього суду, якщо ця особа:

(…)

(в) з метою полегшення скоєння такого злочину, допомагає, підбурює або в будь-який інший спосіб сприяє його скоєнню або спробі його скоєння, в тому числі надаючи засоби для його скоєння;

7 квітня 2022 року, Європейський парламент прийняв резолюцію про “посилення репресій в Росії, включаючи справу Алєксєя Навального”, в якій було засуджено роль московського патріарха Кіріла у російській війні проти України.:“Засуджує роль голови Російської Православної Церкви (РПЦ), московського патріарха Кіріла, в наданні богословного прикриття російської агресії проти України; хвалить сміливість 300 священиків РПЦ які підписали листа в якому засуджують агресію і висловлюють скорботу з приводу випробувань українського народу, закликаючи припинити цю війну.” [I]

І – ЯК ПАТРІАРХ КІРІЛ ДОПОМАГАВ, ПІДБУРЮВАВ АБО СПРИЯВ ВЧИНЕННЮ ЦИХ ЗЛОЧИНІВ?

24 лютого 2022 року президент Російської Федерації, Путін, наказав своїй армії одночасно перетнути північний, східний, та південний кордони України, суверенної держави, проти волі її народу та уряду.

Ми зібрали декілька публічних заяв зроблених патріархом Кірілом до та після російської “спеціальної операції” в Україні, якими він підбурював вторгнення в Україну та подальші воєнні злочини та злочини проти людства.

23 лютого 2022 року, за день до вторгнення в Україну, патріарх московський і всієї Росії, Кіріл, привітав російського президента Владіміра Путіна з днем захисника вітчизни, згідно з повідомленням опублікованим на сайті РПЦ:

“Я сердечно вітаю вас із днем захисника вітчизни… Я бажаю вам міцного здоровʼя, душевного спокою та рясної допомоги від Господа у Вашій високій і відповідальній службі народу Росії.”

Російська Православна Церква завжди прагнула вносити значний вклад в патріотичне виховання співвітчизників, вбачаючи у військовій службі дієвий прояв євангельської любові до ближніх, приклад вірності високим моральним ідеалам правди та добра”. [II]

27 лютого 2022 року, після початку вторгнення в Україну, під час проповіді [III] яка відбулася в Храмі Христа Спасителя в Москві, патріарх благословив російських солдатів які воюють в Україні за “русский мир” та Святу Русь:

“Нехай Господь оберігає російську землю… землю яка тепер включає і Росію, і Україну, і Білорусь, і інші племена й народи.”

Патріарх засуджував тих хто бореться проти історичної єдності Росії та України, називаючи їх “злими силами”.

Він молив Бога щоб вороги святої Росії були переможені:

“Не дай Боже, щоби нинішня політична ситуація у близькій до нас братській Україні була направлена на те, щоби злі сили які завжди боролись проти єдності Русі і російської церкви, отримали верх”, сказав він.

Називаючи українських захисників, “силами зла”, патріарх Кіріл надав своє благословення і канонічне виправдання путінській “спеціальній операції” в Україні і подальшим масовим вбивствам.

Згідно аргументації патріарха Кіріла, причиною вважати українців силами зла є нібито їх підтримка декадентських звичаїв, імпортованих із Заходу.

6 березня 2022 року, він дав проповідь на Прощену неділю [IV] де він пригадав російську військову операцію в Україні в наступним чином:

Вісім років відбуваються спроби знищити те що існує на Донбасі. А на Донбасі існує відкидання, фундаментальне відкидання так званих цінностей які сьогодні пропонуються тими хто претендує на світову владу. Сьогодні існує такий тест на лояльність до цієї влади, такий собі квиток до “щасливого” світу, світу надмірного споживання, світу видимої “свободи”. Знаєте що це за тест? Цей тест дуже простий і одночасно жахливий – це гей-парад. Вимоги до багатьох провести гей-парад є тестом на лояльність до цього дуже могутнього світу; і ми знаємо, що якщо люди або країни відкидають ці вимоги, то вони не входять до того світу, вони стають для нього чужими.

Він пояснив, що “русский мир” та Свята Русь ніколи не терпітимуть на їх землі тих хто живе за правилами або толерує таку декадентcьку цивілізацію:

“Ми нікого не засуджуємо, ми нікого не запрошуємо піднятися на хрест, ми просто кажемо собі: ми будемо вірні слову Божому, ми будемо вірні Його закону, ми будемо вірні закону любові і справедливості, і якщо ми побачимо порушення цього закону, ми ніколи не будемо миритися з тими хто руйнує цей закон, стираючи межу між святістю та гріхом, і тим більше з тими хто пропагує гріх,” сказав патріарх.

Він продовжив: “все сказане означає, що ми вступили в боротьбу, яка має не фізичне, а метафізичне значення.

Таким чином, патріарх вважає, що територія Донбасу та інші українські регіони які “належать” Святій Русі [V] мають бути очищені від їх ворогів, тих хто підтримує західні декадентські цінності тощо.

Заходячи ще далі, у своїй проповіді 6 березня, патріарх святої Росії закликав до боротьби “за людське спасіння”:

“Тому, те що сьогодні відбувається в сфері міжнародних відносин має не тільки політичне значення. Мова йде про щось інше і набагато важливіше ніж політика. Мова йде про людське спасіння, про те, де опиниться людство, з якого боку від Бога Рятівника, який приходить до світу як Суддя та Творець, з правого чи з лівого.”

Зокрема, стверджуючи, що народ Донбасу бореться за збереження свої віри:

“Сьогодні, наші брати на Донбасі, православні люди, безумовно страждають, і ми не можемо не бути з ними, в першу чергу в молитві. Необхідно молитися, щоб Господь допоміг їм зберегти православну віру, не піддатися на спокуси”.

Таким чином, патріарх Кіріл підтримав путінську “операцію” з очищення в Україні прирівнявши її до духовного очищення України, релігійної чистки та хрестового походу.

Втім, близькість між Російською Православною Церквою та Кремлем є не тільки фізичною, оскільки вони знаходяться лише за кількасот метрів одне від одного, а й політичною, геополітичною, та духовною.

У великій статті, яка називається “Закон, Права і Правила”, що була опублікована в журналі “Дипломат” 4 липня 2021 року, Сєргєй Лавров, міністр закордонних справ Росії, розкритикував “агресивну ЛГБТ пропаганду просвітленої Європи”, втручання США у церковні справи, “відкрито прагнучи вбити клин у православний світ, цінності якого вбачаються потужною духовною перешкодою для ліберальної концепції безмежної вседозволеності”.[VI] Доволі часто патріарх Кіріл виставляв президента Путіна як єдиного в світі захисника християнства, і навіть як рятівника християн в Сирії, після того як він відправив на порятунок Башара Асада та його режиму, своїх солдат. [VII]

II – ПЕРЕДУМОВИ

«Русский мир»: Змова між президентом Путіним та РПЦ

Процес зближення між Російською православною церквою (РПЦ) та російською державою розпочався на початку 1990-х років, на згарищі комунізму, після сімдесяти років антиклерикальної політики. 1989 року, за часів горбачовської перебудови, Владіміра Михаіловіча Гундяєва (його мирське ім’я до прийняття сану патріарха Кіріла) було призначено головою Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату.

Він обіймав цю посаду протягом двадцяти років і зміг реалізувати свій проєкт відновлення колишньої слави Церкви шляхом розширення її впливу не лише в російському суспільстві і в політиці, а й на міжнародній арені.

Згодом він сформував мережу впливу, що привернула увагу Владіміра Путіна, який прийшов до влади у 2000 році. Сфера впливу Патріархату здавалася Путіну єдиним, що залишилося від колишньої Російської імперії.

У його очах Кіріл був єдиною впливовою постаттю в країні, здатною опікуватися питанням «російського світу» («русского мира»), який він згодом спробує відвоювати за допомогою зброї. Було укладено своєрідну угоду, згідно з якою Володимир Путін підтримуватиме відновлення слави Церкви та будівництво численних церков, а Кіріл надасть йому свої дипломатичні зв’язки та забезпечить підтримку російського народу.

У Концепції національної безпеки Російської Федерації 2000 року зазначено наступне: «Забезпечення національної безпеки Російської Федерації передбачає також захист культурної та духовно-моральної спадщини, історичних традицій і норм суспільного життя, збереження культурної спадщини всіх народів Росії. Необхідна державна політика з підтримки духовно-морального благополуччя населення, заборони використання ефірного часу для пропаганди насильства та ницих інстинктів, протидії негативному впливу іноземних релігійних організацій та місіонерів». [VIII]

Концепція духовної безпеки у внутрішньому вимірі означала захист РПЦ, особливо від релігійних меншин, які почали з’являтися в Росії і сприймались як конкуренти РПЦ. У зовнішньому вимірі «духовна безпека» передбачала формування цивілізаційної сфери впливу – російського культурного (духовного) простору – «русского мира».

У 2007 році указом Владіміра Путіна було створено Фонд «Русский мир», покликаний «поєднати російську діаспору за кордоном з батьківщиною, налагодити нові та міцніші зв’язки через культурні та соціальні програми, обміни та допомогу в переїзді». Фонд здійснює активну діяльність за кордоном, зокрема, через «російські центри», завданням яких є поширення російської мови та культури «як найважливіших елементів світової цивілізації». [IX]

У листопаді 2007 року на прес-конференції, що відбулася після десятого засідання Робочої групи із взаємодії МЗС та Російської православної церкви, міністр закордонних справ Лавров представив деякі аспекти співпраці між Міністерством закордонних справ (МЗС) та Церквою. За словами Лаврова, «православні цінності є основою російської культури та російської державності», а «Церква займається вирішенням тих самих завдань, що й дипломатія». [X]

У 2009 році фонд «Русский мир» та РПЦ підписали угоду про співпрацю, спрямовану на «зміцнення духовної єдності російського світу». На ІІІ Асамблеї фонду у 2009 році Патріарх визначив Росію, Україну та Білорусь серцевиною ​​Святої Русі, додавши, що РПЦ також розглядає Молдову як частину «русского мира». [XI]

На прийомі з нагоди православного Великодня в Москві 18 квітня 2017 року міністр закордонних справ Сергій Лавров знову заявив, що «російська дипломатія незмінно отримує підтримку з боку Російської православної церкви. Ми високо цінуємо внесок РПЦ у зміцнення морального авторитету країни, формування об’єктивного образу нашої країни, об’єднання російського світу, просування російської мови і культури.»

За даними Українського кризового медіа-центру, «ці організації [російські центри в Україні] займаються пропагандою історичного та територіального ревізіонізму, російських дезінформаційних наративів та ненависті до української держави, поляризацією суспільства і, за даними Служби безпеки України, часто є прикриттям для діяльності спецслужб». [XII]

Заклик до духовної експансії та викорінення «сил зла»

У 2009 році, після вторгнення в Грузію 2008 року і перед анексією Криму 2014 року, патріарх Кіріл в одному зі своїх виступів підкреслив, що духовні зв’язки мають більшу цінність, ніж державні кордони. [XIII]

Як Кремль, так і РПЦ завжди пропагували духовний експансіонізм і проголошення Росії Третім Римом та спадкоємицею «занепалої православної величі Візантії». [XIV]

У тому ж дусі три роки тому, 31 січня 2019 року, Патріарх Московський та всієї Русі Кіріл заявив: «Україна не є периферією нашої Церкви. Ми називаємо Київ матір’ю всіх російських міст. Київ – це наш Єрусалим. З нього почалося російське православ’я. Ми не можемо відмовитися від цього історичного та духовного зв’язку.» [XV]

У своїх проповідях, які широко пропагуються в Росії, патріарх Кіріл заклав духовне підґрунтя, яке виправдовує агресію проти України, і благословив усіх, хто виконуватиме цю святу місію і пов’язані з нею воєнні злочини та злочини проти людяності.

 III – ЗАКЛЮЧЕННЯ

Усе вищезгадане вказує на те, що Патріарх Московський Кіріл надихнув, підбурив, виправдав, допоміг та сприяв військовим злочинам (Стаття 8) та злочинам проти людства (Стаття 7), вчиненим збройними силами Росії в Україні.

У своєму рішенні щодо Бемба та ін. (Bemba et al.) від 19 жовтня 2016 року, Міжнародний кримінальний суд встановив:

89. Стосовно поняття «пособництво» Оксфордський словник визначає його як : «заохочувати або допомагати (комусь) зробити щось неправильне, зокрема вчинити злочин». У розумінні Палати, поняття «пособництво» описує моральну або психологічну допомогу пособника головному винуватцю, у формі заохочення чи навіть співчуття щодо вчинення конкретного правопорушення. Заохочення чи підтримка, що демонструється, не повинні бути явними. За певних обставин навіть сама присутність на місці злочину (або поблизу нього) як «мовчазний споглядач» може тлумачитися як мовчазне схвалення або заохочення злочину. [XVI]

Human Rights Without Frontiers підтримує початок розслідування можливих злочинів, скоєних в Україні згідно з Римським статутом.

Ми підтримуємо розслідування для встановлення винуватців, у тому числі можливо підіймаючись по ланцюгу командування до президента Владіміра Путіна.

Ми люб’язно звертаємося до прокурора з проханням включити зазначені факти у розслідування задля встановлення можливої відповідальності Патріарха Кіріла за допомогу та пособництво винуватцям.Для отримання додаткової інформації та інтерв’ю, будь ласка, зв’яжіться з адвокаткою Патрісією Дюваль: duval.patricia@gmail.com

Переклад зроблений волонтерами ініціативи Євромайдан SOS.

Джерело: ГО “Права людини без кордонів”- РОСІЯ: на думку міжнародної правозахисної організації, Патріарх Кіріл має бути засуджений МКС

Назад
Попередня Наступна
buttons