25.04.2022

Журналісти можуть наблизити трибунал для Путіна, – правозахисники

Учасники глобальної ініціативи “Розірвати коло безкарності за воєнні злочини Росії” (стисла назва “Трибунал для Путіна”) провели декілька інформаційних сесій щодо правильного документування воєнних злочинів для журналістів “Суспільного” (Національної суспільної телерадіокомпанії України). 

Під час сесії журналісти ознайомилися із принципами документування, з’ясували різницю між військовими та воєнними злочинами, дізналися про характеристики злочину проти людяності. Не менш важливим для представників медіа було зрозуміти,  навіщо потрібне документування недержавними  організаціями, а не лише урядовими структурами. 

“Справжні журналісти завжди відчувають свою професійну відповідальність в умовах війни. Інформація від ЗМІ є підґрунтям рішень, які суспільство приймає зараз: їхати – не їхати, збирати шоломи чи аптечки, відновлювати бізнес, чи йти волонтерити. Але одна з найголовніших можливостей журналістів – зафіксувати події того історичного  періоду, який нині переживає Україна – всі її втрати, перемоги. Саме така якісна документалістика допоможе журналістам повпливати на ті рішення, що будуть ухвалені міжнародним правосуддям та визначать місце нашого суспільства в майбутньому”, – прокоментувала Олександра Романцова, виконавча директорка Центру Громадянських Свобод.

Під час заняття висвітлювалися й практичні моменти процесу документування: як потрібно питати та знімати, щоб репортажі могли стати частиною документування? Як говорити з тими, хто пережив різні злочини: обстріли чи тортури? 

“Збір точної та детальної інформації є тим, що має бути основою журналістської діяльності. На таких же принципах будується і робота документаторів фактів воєнних злочинів. Якісне поєднання цих двох напрямків діяльності дасть можливість не лише налагодити ефективну співпрацю, а й зібрати необхідні докази для притягнення винних осіб до відповідальності”, – вважає Сергій Мовчан, координатор напряму документування воєнних злочинів УГСПЛ.

«Час від часу ми відчуваємо, що просто розповісти історію, показати подію — тепер замало. По всій країні ми працюємо у самому епіцентрі подій і відчуваємо, що наша робота може бути більшою, тому хочемо, аби вона стала в нагоді і в кримінальних провадженнях в Україні, і у міжнародних судах — саме з цим ми і звернулися до правозахисників. Ці сесії стали для нас не просто корисними, а прикладними. Нас чекає величезна робота з відновлення справедливості і поширення правди про те, що російська армія вчиняє в Україні», — додала Ангеліна Карякіна, головна продюсерка інформаційного мовлення “Суспільного”.

Ініціатива “Трибунал для Путіна” пропонує іншим медіа провести для них такі інформаційні сесії. А також закликає усіх журналістів зробити свій внесок у покарання воєнних злочинців через співпрацю з правозахисниками. Нижче перелік кроків:

  1. Передати нам контакти жертв/свідків воєнних злочинів, які дали вам згоду на передачу їхніх даних.
  2. Передати нам фото та відео, які ймовірно містять інформацію, що свідчить про вчинення воєнних злочинів із будь-якими застереженнями (наприклад, не для публікації, тільки для внутрішнього використання в цілях розслідування).
  3. Передати нам результати журналістських розслідувань та зібраних для цих цілей документів, аудіо чи відео записів та іншої інформації, яка допомагає ідентифікувати воєнних злочинів чи свідчить про вчинення воєнних злочинів.
  4. Також можлива співпраця у підготовці спільних продуктів та журналістських розслідувань між журналістами та із залученням юристів та документаторів від ініціативи “Трибунал для Путіна”.
  5. І будь-які ваші пропозиції до співпраці, які ми не врахували у попередніх пунктах.

Контактна особа: Роман Неколяк, Центр громадянських свобод, тел. +380963476209 

e-mail: tribunal_for_putin@helsinki.org.ua

Довідково: Глобальна ініціатива “Розірвати коло безкарності за воєнні злочини Росії” (стисла назва “Трибунал для Путіна”) була створена у відповідь на повномасштабну агресію РФ у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, в яких вбачаються ознаки злочинів за Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах країни, що стали об’єктом нападу. Ініціатива проводить активну роботу на міжнародному рівні, щоб використати чинні механізми в ООН, Раді Європи, ОБСЄ, ЄС та Міжнародному кримінальному суді для зупинення брутальності цих порушень.

Унікальність ініціативи: її методологія документування дозволяє майже поденно відтворити хронологію вчинення воєнних злочинів, починаючи із 24 лютого, використовуючи принцип зуму (ми йдемо від області до найменшого населеного пункту). Наразі це єдина ініціатива, яка побудувала роботу сітки на основі регіональних організацій, кожна з яких відповідає за конкретну область та до початку повномасштабного вторгнення працювала там роками.

Учасники ініціативи: Українська Гельсінська Спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр громадянських свобод, Truth Hounds, La Strada, Екологія – Право – Людина, Івано-Франківська обласна організація “Молода Просвіта”, Чугуївська правозахисна група, Північна правозахисна група, Черкаський правозахисний центр, Херсонський обласний фонд милосердя та здоров’я, Херсонське відділення Комітету виборців України, Територія успіху в Кропивницькому, Одеське  обласне  відділення Комітет виборців України, громадська організація “МАРТ” в Чернігові, Освітній дім прав людини у Чернігові, Подільська правова ліга, Правозахисна група “СІЧ” в Дніпрі, Центр правових та політичних досліджень “СІМ” у Львові, громадська організація «Бахмат». До ініціативи також долучилися громадські приймальні УГСПЛ у Краматорську, Торецьку, Маріуполі, Покровську, Чернівцях, Запоріжжі, Ужгороді.

Назад
Попередня Наступна
buttons