25.09.2023

«РФ зобов’язана повідомляти родичів про військовополонених, але вона цього не робить», — Олександра Романцова в ефірі FREEДOM

Виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова в ефірі телеканалу FREEДOM розповіла, як Кремль відправляє людей на смерть, чи отримують рідні виплати за смерть родича і як судитимуть Путіна. Зокрема пояснила, чому цивільним, яких утримують у полоні РФ, видають інвентарний номер.

«Військовополонений — це особливий статус, який за міжнародним гуманітарним правом має певні ступені захисту. Наприклад, або гарантовані права зв’язуватись із родичами або отримувати медичну допомогу, їх не мають права утримувати в некомфортних умовах гіпержари чи гіперхолоди. З цивільними затриманими все складніше, бо ці люди навіть за російським законодавством фактично ніяк там не повинні перебувати. Тому їм надають інвентарні номери, адже російське законодавство не знає, як їх через свою документацію провести. А оскільки ці люди мають ще приходити та йти, їх переміщують з одного місця на інше та реально проводять за актами транспортування меблів. Це не найстрашніше, це просто один із показників того, що це незаконно не лише з точки зору міжнародного гуманітарного права, а й навіть відповідно до права самої РФ.

Знайти наших громадянських утримуваних у цьому випадку складно, тому що РФ порушує всі міжнародні норми. Про таких полонених вони мають повідомляти. Так, вони можуть не говорити про місцеперебування, але кожна зі сторін повідомляє, що та чи інша людина знаходиться в полоні. У такий спосіб родичі через національне інформаційне бюро можуть про це дізнатися. В Україні таке бюро створено і воно збирає всю інформацію про безвісти зниклих, потенційних полонених і тих, хто перебуває в полоні. У Росії цього немає», — пояснює Олександра.

Назад
Попередня Наступна
buttons