29.05.2023

Команда Центру громадянських свобод зустрілася з представниками Консультативної місії Європейського Союзу

Команда з прав людини, гендеру та громадянського суспільства Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС) відвідала Центр громадянських свобод для налагодження двосторонньої співпраці.

КМЄС працює в Україні з 1 грудня 2014 року. Головне завдання місії підтримати реформування правоохоронних органів й установ системи верховенства права, а також допомогти відновити довіру людей до них. Після Революції Гідності у 2013-2014 рр. та підписання Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом питання реформування стало важливим пріоритетом для уряду України. А повномасштабне вторгнення у 2022 році актуалізувало питання реформи.

Сектор цивільної безпеки – це правоохоронні органи й установи системи верховенства права, зокрема такі як Міністерство внутрішніх справ, Міністерство юстиції, Національна поліція, органи прокуратури, Служба безпеки України, Державна прикордонна служба, суди та антикорупційні органи. Також неабияку роль відіграють громадянське суспільство та Верховна Рада України.

На зустрічі говорили про те, що треба посилити співпрацю між правоохоронними органами та збільшити рівень довіри між ними. Також необхідними умовами є належна законодавча база, ефективна структура правоохоронних органів, професійний персонал.

Реформування сектору цивільної безпеки також потребує розв’язання супутніх проблем, зокрема боротьби з корупцією, забезпечення належного управління, дотримання прав людини та гендерної рівності. Ці питання відіграють важливу роль у процесі Євроатлантичної інтеграції України та мають значення для всіх організацій, що діють у секторі цивільної безпеки.

До слова, головним критерієм успішності сектору цивільної безпеки в країнах-членах ЄС є довіра з боку громадян, їхнє відчуття захищеності, безпеки. Водночас одним з показників оцінки ефективності роботи відповідних інституцій є статистичні дані. Кількість розкритих за певний період часу злочинів, повідомлень про підозру, скерованих до суду справ.

Про те як змінилась кримінологічна ситуація в Україні в першому півріччі 2022 року читайте в звіті Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN.

Назад
Попередня Наступна
buttons