07.03.2024

«Простір свободи в авторитарних країнах звужується до розмірів тюремної камери», – Олександра Матвійчук для Euronews

Провідний європейський телеканал Euronews опублікував колонку голови Центру громадянських свобод Олександри Матвійчук — про як через війну Росії проти України весь світ опиниться в небезпеці та чим руйнівне уявлення авторитарних лідерів про своїх громадян.

«Китай допомагає Росії обходити санкції та імпортувати технології, критично важливі для ведення війни. Північна Корея відправила Росії більше мільйона артилерійських снарядів. Сирія голосує на Генасамблеї ООН на підтримку РФ. Ми маємо справу з формуванням цілого авторитарного блоку. Авторитарні лідери розглядають людей як об’єкти контролю і позбавляють їх прав і свобод. Демократичні країни вважають людей, їхні права та свободи найвищою цінністю. 

Існування вільного світу завжди загрожує диктатурам втратою влади. Тому, коли ми говоримо про війну Росії проти України, ми не говоримо про війну між двома державами. Це війна між двома системами — авторитаризмом і демократією. 

Росія хоче переконати весь світ, що свобода, демократія, права людини та верховенство права є фальшивими цінностями, оскільки вони нікого не захищають під час війни. Що держава з потужним військовим потенціалом і ядерною зброєю може порушувати світовий порядок, диктувати свої правила міжнародній спільноті й навіть силою змінювати міжнародно визнані кордони. Якщо РФ це вдасться, це спонукатиме авторитарних лідерів у різних частинах світу робити те саме. Міжнародна система миру та безпеки більше не захищатиме людей. 

Демократичні уряди будуть змушені вкладати гроші не в освіту, охорону здоров’я, культуру чи розвиток бізнесу, не у розв’язання глобальних проблем, таких як зміна клімату чи соціальна нерівність, а в зброю. Ми станемо свідками збільшення кількості ядерних держав, появи роботизованих армій і нової зброї масового знищення. Якщо Росії вдасться і цей сценарій здійсниться, ми опинимося у світі, який буде небезпечним для всіх без винятку», — пояснює Олександра.

Фото: Euronews

Назад
Попередня Наступна
buttons