11.11.2019

Правозахисний план дій для парламенту

 Під час парламентських виборів коаліція “Правозахисний порядок денний” підготувала план дій із 13 пунктів для  нового парламенту. 

Правозахисний план був розроблений з метою удосконалення та втілення законодавства на захист прав людини, а також стали основою діалогу між  правозахисниками та новими парламентарями.

Серед пунктів плану правозахисники окреслили першочергові кроки такі як:

– ухвалення розроблені Конституційною комісією змін до розділу ІІ Конституції України про захист прав та основоположних свобод людини та громадянина, 

-скасування мораторію на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення та ухвалення закону про обіг землі,

– продовження проведення судової реформи та ухвалення зміни до законодавства щодо запровадження класичної моделі суду присяжних,

– внесення змін до адміністративного та кримінального кодексів для вдосконалення механізмів притягнення до відповідальності за дискримінацію та злочини на ґрунті ненависті

– гармонізація кримінального законодавства із нормами міжнародного гуманітарного права (ухвалення закону про воєнних злочинців)

 -ратифікація Римського статуту

Також правозахисники у своєму плані дій закликали ухвалити зміни, які спростять чинну систему реєстрації місця проживання, та врегулювати на законодавчому рівні правові статуси і гарантії соціального захисту людей, які незаконно затримані в Росії та окупованому Криму, а також перебувають у полоні на території окупованого Донбасу тощо.

З початку роботи нового складу  парламенту правозахисники продовжили здійснювати контроль над виконанням правозахисного плану дій. 

І вже в листопаді ми спробували підбити проміжні підсумки виконання плану та проаналізували які з 13 кроків були втілені в життя. 

 7 листопада ми провели круглий стіл у Верховній раді, у якому взяли участь понад 100 осіб: депутати, представники органів державної влади, міжнародні організації та місії,  українські правозахисники.

Варто відзначити, що за деякими пунктами нашого плану спостерігається  поступовий прогрес, проте ще Верховній Раді є над чим працювати. Римський статут, закон про воєнних злочинців, суд присяжних та модель перехідного правосуддя – всі ці непрості теми були підняті під час нашого заходу і до цього часу не реалізовані парламентом.

Ми дякуємо Комітетам Верховної Ради України з питань правової політики, з питань правоохоронної діяльності, з питань прав людини i Комітет з питань зовнішньої політики. Сподіваємося на подальшу співпрацю та реалізацію нашої програми!

Можливо, зовсім скоро ми зберемося обговорити її повну реалізацію?

Платформа “Правозахисний порядок денний” – неформальна коаліція правозахисних організацій, що працюють у сфері моніторингу, аналізу та розробки законодавства відповідно до основних засад прав людини та основоположних свобод. Учасниками Платформи виступають Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр Громадянських Свобод, Amnesty International в Україні, Центр інформації про права людини, Центр досліджень правоохоронної діяльності, проект “Без кордонів”, Євромайдан SOS

Назад
Попередня Наступна
buttons