28.01.2020

Правозахисники відправили «несвяткові подарунки» в Кремль

Біля головної будівлі Укрпошти представники ГО “Крим SOS” провели акцію “Несвяткові подарунки-2: звіти для царя про порушення прав людини в Криму”. 

 

Як передає кореспондентка “Новинарні“, під час демонстративного виступу в понеділок, 27 січня, до відділу кореспонденції Кремля надіслали пакунок з інформацією про антигуманні дії РФ на окупованих територіях.

Ця акція – вже друга спроба “Крим SOS” достукатися до представників вищого ешелону країни-агресора. Як зазначили організатори акції, на тогорічний пакунок “Крим SOS” відповіді так і не отримала.

 

Цього разу на ознайомлення окупанту надіслали, зокрема:

  • –  доповідь Міжнародної місії Будинків прав людини, яка була підготовлена за результатами місії до окупованого Криму, проведеної восени 2018 року;
  • – звіт, який приготували представники проєкту “Кримський процес” про політично вмотивовані кримінальні справи, які відкрили на тимчасово окупованому півострові та в самій Росії;
  • – доповідь групи кримських організацій про поширення мови ворожнечі та ненавистів інформаційному просторі;

 – книгу “Пресувальна машина” Юрія Луканова про переслідування і пригнічення свободи слова в окупованому Криму.

 

“Надсилаємо до Кремля, до відділу щодо опрацювання звернень. Звичайно, будемо сподіватися, що якщо не сам президент Російської Федерації, то хоч його підлеглі, представники російської влади, ознайомляться з цими звітами, і що вони хоч якось вплинуть на ситуацію з правами людини в Криму”, – зазначив організатор акції, керівник громадської організації “Крим SOS” Денис Савченко. 

 

Окрім цього, голова центру громадянських свобод Олександра Матвійчук розповіла про запуск акції термінової допомоги кримчанину Джемілю Гафарову, якого арештували 27 березня 2019 року та звинуватили в участі в терористичній організації.

“Коли його заарештували – він вже мав інвалідність, у нього предіалізний стан, що, навіть при репресивному російському законодавстві, забороняє утримувати його за ґратами, де він досі знаходиться. Зрозуміло, що стан швидко погіршується, тому ми починаємо хвилюватися не тільки за його здоров’я, а й за життя”, – акцентувала правозахисниця.

Вона також розповіла, як окупанти проводили обстеження Гафарова.

“Його прикували наручниками до ліжка, біля якого стояли люди з автоматами. Лікарі, як розказував його адвокат, навіть боялися просто підходити, щоб його обстежити. 31 січня в нього чергове судове засідання. Ми будемо зараз звертатися до всіх міжнародних організацій, до всіх демократичних країн і людей доброї волі, щоб вони натиснули на Російську Федерацію, на окупаційну владу Криму, аби вони відпустили тяжкохворого Джеміля Гафарова, хоча би під домашній арешт”, – резюмувала Матвійчук.

Бандероль “Крим SOS” прийняли на Укрпошті, обклеїли марками та відправили в Росію.

Назад
Попередня Наступна
buttons