04.08.2020

Правозахисники і родичі провели акцію до дня народження політв’язня Вигівського

3 серпня авіалюбителю Валентину Вигівському виповнилося 37 років. Протягом останніх шести років свої дні народження він зустрічає за ґратами за сфабрикованою політичною справою. У вересні 2014 року Вигівського обманом виманили в Крим, де затримали за звинуваченнями в шпигунстві.

Вранці в понеділок родичі політв’язня, правозахисники, колишні політв’язні та авіаконструктори зібралися на Майдані Незалежності в центрі Києва, щоб провести акцію підтримки до дня народження Валентина, а також нагадати про його долю та незаконне переслідування.

 

“Він цікавився авіацією з самого дитинства. Для нього це був головний інтерес в житті. Йому в буквальному сенсі були цікаві різні технічні складові – чим одне крило відрізняється від іншого, різні моделі двигунів і так далі. Ми до цих пір не знаємо, але, мабуть, саме навколо цього і побудували звинувачення в шпигунстві “– коментує батько в’язня Петро Вигівський.


Справа розглядалася під грифом «Цілком таємно». У грудні 2015 року Московський обласний суд засудив Вигівського до 11 років колонії суворого режиму. Політв’язень відбуває покарання у колонії №11 у Кіровській області. Правозахисниця Олександра Матвійчук, голова Центру громадянських свобод, розповідає, що російські спецслужби використовують типові методи в справі Вигівського.



“Так звані “шпигунські справи” одні із найскладніших. Матеріали справи закриті, адвокати мають зобов’язання про нерозголошення. І вже тільки після повернення людей, на прикладі Юрія Солошенка, ми вже дізнаємося в деталях як та ким вони фабрикувалися”.


На акції були присутні й ті, хто не з чуток знає, як фабрикуються подібні звинувачення в Росії і на окупованих територіях. Олег Сенцов, звільнений в рамках обміну майже рік тому, виступив на підтримку Валентина

“Ця система, яку побудувала Росія, створена для того щоб принижувати. Щоб людина зламалася. Визнала провину. Прочитала з папірця на камеру, що шпигун, диверсант, злочинець. Валентин такий приклад для всіх нас, справжнього громадянина, справжньої людини, що не зламалася. Я дуже сподіваюся, що всі наші хлопці, і Валик теж, повернуться додому, і ми переможемо “– сказав Сенцов.



Імпровізований день народження відвідали і друзі Валентина, які знали його як авіалюбителя. Олександр Шостак – друг Вигівського, авіаконструктор, який розповів про те, яким він знає свого друга.



“Авіація – це була його любов. Ми його знаємо як щиру людину, яка була віддана своїй справі. Звичайно, нам важко без нього. Ми не віримо в ті звинувачення, які йому пред’явлені. Чекаємо вже не перший рік, коли він повернеться”



Останні шість років Валентин не бачив свого сина. На момент арешту йому було п’ять років, зараз він уже підліток.

На завершення акції присутні запустили в небо паперові літачки та побажали Валентину якомога швидше опинитися в літаку і приземлитися в Києві. Організатори, Центр громадянських свобод, в свою чергу розповіли про онлайн-петицію Prisoners Voice. Правозахисники вже не перший місяць збирають підписи за звільнення всіх в’язнів Кремля на тлі коронавірусу і закликають всіх небайдужих підтримати петицію.

Петиція: http://chng.it/TpbfrSrn2X

 

Фотозвіт з акції можна знайти тут. Організатори дозволяють використання фото для висвітлення заходу в ЗМІ

Назад
Попередня Наступна
buttons