30.06.2022

Правозахисники України та Росії планують разом моніторити дотримання прав військовополонених

Українські та російські правозахисники утворять спільну моніторингову групу зі спостереження за дотриманням прав військовополонених в Україні та Росії. Про це йшлося під час міжнародної онлайн-дискусії правозахисників “Дотримання прав військовополонених: які формати громадського контролю необхідні?”, яка відбулася 29 червня у форматі Solidarity Talks.

«Декілька учасників дискусії висловили ідею створення спільної українсько-російської правозахисної моніторингової групи. У членів цього майданчика взаємодії буде багато роботи у найближчому майбутньому, зокрема, забезпечити організацію громадського контролю за дотриманням прав військовополонених», – повідомив Михайло Савва, модератор Solidarity Talks, член Експертної ради Центру Громадянських Свобод за результатами зустрічі.

Також під час зустрічі обговорювалися питання й кількості полонених. Наразі точно відомо, що в полоні перебуває кілька тисяч людей, проте, встановити точну кількість надзвичайно важко через брак офіційної інформації.

Правозахисники наголосили, що і в Україні, і в Росії необхідний ефективний незалежний контроль за дотриманням прав військовополонених. У правозахисників недостатньо інформації про умови утримання військовополонених, про дотримання їхнього права не піддаватися тортурам та поводженню, яке принижує людську гідність.

«Ми не виключаємо масових політично мотивованих судових вироків військовополоненим. Особливе занепокоєння викликає становище українських військовополонених, які утримуються на окупованих територіях України. На цих територіях практикується покарання у вигляді страти, і такі вироки трьом українським військовослужбовцям вже винесені», – додав Михайло Савва.

Варто зазначити, що Solidarity Talks – це інструмент вирішення проблем, напрацьований протягом багатьох років тісної співпраці правозахисників України та Росії. Щоразу на таких зустрічах фахівці з обох країн шукають можливості для спільних дій правозахисників різних країн.

Обговорення проблеми дотримання прав військовополонених в умовах російської агресії проти України організували Центр громадянських свобод та Міжнародна Гельсінська асоціація. В обговоренні взяли участь близько трьох десятків правозахисників, адвокатів, волонтерів, родичів військовополонених із України, Росії, Білорусі, Німеччини.

Назад
Попередня Наступна
buttons