22.09.2023

Truth Hounds та Центр громадянських свобод презентували звіт про злочини на ЗАЕС за сприяння співробітників «Росатому»

Документатори та розслідувачі міжнародних злочинів Truth Hounds 19 вересня презентували дослідження «Ядерна в’язниця: як «Росатом» перетворив найбільшу в Європі атомну електростанцію на катівню і як світ може це зупинити». Спікерами події стали виконавчий директор Truth Hounds Роман Авраменко, юридичний директор Truth Hounds і член правління Центру громадянських свобод Дмитро Коваль, виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова. 

У дослідженні йдеться про злочини на ЗАЕС, які здійснюються за сприяння російської держкорпорації з атомної енергії «Росатом» з березня 2022 року. Зокрема це системні викрадення, катування та вбивства співробітників ЗАЕС. Truth Hounds опитали свідків та потерпілих, проаналізували фото- та відеоматеріали, вивчили дані від українських правоохоронних органів. Дослідники довели, що дії російських окупаційних сил, про які було відомо «Росатому», становлять серйозні порушення міжнародного права у вигляді воєнних злочинів та злочинів проти людяності. 

«Цей звіт встановлює, що корпорація “Росатом” дійсно здійснювала ефективний контроль всієї станції, починаючи з 11 березня минулого року, що на території станції представники ФСБ здійснювали насильницькі викрадення, катування, залякування персоналу станції, погрози сексуальним насильством тощо. Людей які працюють на цій станції, вивозили у ліс і змушували копати собі могили. Це все, на жаль, відбувається і досі», — зазначив виконавчий директор правозахисної організації Truth Hounds Роман Авраменко.

«Ми не говоримо про те, що “Росатом” напряму планував чи був виконавцем катувань чи нелюдського поводження. Ми говоримо про те, що представники “Росатому” були співучасниками, і були ними у досить специфічний спосіб. Вони здійснювали так звану легітимізуючу присутність — тобто, вони були присутніми у тих місцях, де починалися акти незаконного затримання чи тортур, катування, своєю присутністю уможливлювали ці акти й по суті надавали їм легітимності.

Мені важко уявити, як в Україні можна було б собі таку ситуацію десь побачити чи прочитати про неї, коли після катування, які застосовуються до громадянина, представники корпорації дзвонять і пропонують продовжити працювати там само, де ці катування почалися. Але це реальність, ми чули про ці випадки», — пояснив юридичний директор Truth Hounds і член правління Центру громадянських свобод Дмитро Коваль.

За словами виконавчої директорки Центру громадянських свобод Олександри Романцової, у презентованому ними дослідженні правозахисники бачать ознаки того, що «Росатом» не тільки не допомагає зберігати та реалізувати права людини, безпеку ліцензійних унікальних працівників саме для цього об’єкту, але і може ініціювати порушення і навіть воєнні злочини щодо цих людей. Просто замінити будь-яким громадянином РФ громадянина України, який працює на ЗАЕС, не вийде.

«Просто математика тут не працює. Тут дуже цінним є саме гуманний капітал цієї атомної електростанції — люди, які у стресових, жахливих, небезпечних умовах, в умовах нестачі цього персоналу змушені утримувати величезну потенційну ядерну загрозу для всього світу», — зазначила вона.

Назад
Попередня Наступна
buttons