25.06.2017

Правозахисний Weekend відбувся в Івано-Франківську

 23-24 червня команда ГО “Центр громадянських свобод” в партнерстві з ГО “Молода Просвіта” Прикарпаття організувала Правозахисний Weekend в Івано-Франківську.

Впродовж декількох днів франківці мали змогу відвідати 6 заходів у рамках Правозахисного фестивалю, що вперше проходив у місті і дізнатися з перших уст українських правозахисників про ситуацію з дотриманням прав кожної людини, особливо в сучасних умовах воєнного конфлікту та поспілкуватися з першим звільненим з російської в’язниці політв’язнем Юрієм Яценком.  Крім того франківчани мали нагоду відвідати інформаційну виставку “Битва за права людини”, розміщену в галереї “Бастіон”, в перший день.

Перший день заходів,  23 червня, почався з лекція  ГУНП в області про моніторинг мирних зібрань для поліції Івано-Франківська та громадських активістів: “Що можеш зробити саме ти, щоб змінити країну на краще”.

Координатор кампаній Асоціації українських моніторів дотримання прав людини Сергій Перникоза розповів присутнім, для чого потрібні «мирні зібрання», як забезпечувати публічний порядок на цих заходах. Відбулася цікава дискусія, щоб перевести цю тему в практичну площину. Наприкінці зустрічі Сергій Перникоза подякував учасникам заходу за активну участь в обговоренні цієї важливої суспільної теми.

Трохи пізніше в день, Книгарня Є прийняла одну з центральних подій  –  презентацію кампанії #LetMyPeopleGo, яка покликана врятувати українських політичних в’язнів з російських буцегарень. А таких сьогодні нараховується 44 людини. Про свій гіркий досвід ув’язнення у сусідній державі приїхав розказати тепер уже радник міністра закордонних справ Юрій Яценко: “Українці сидять в камерах Кремля з розумінням, що не вийдуть в найближчі 15-20 років або взагалі ніколи. Не побачать як ростуть їхні діти, не зможуть їм допомагати, у декого за цей час не стане близьких”. Колишній в’язень поділився відчуттями, коли відкриваються ґрати: щоразу серце починає битися сильніше, бо розумієш — вестимуть на катування.

Модератор зустрічі Ігор Ткач зауважив, що навіть так звані “правила війни”, коли дозволено вбивати, забороняють катування. Заручники сьогодні не мають іншої надії, як сподіватися на небайдужість зовнішнього світу: міжнародні спільноти, українську владу, громадськість.

Андріан Волгін, який сам пройшов полон у сепаратистів, розказав і про сильний психологічний тиск, що чиниться на полонених, аби ті перейшли на іншу сторону. А також відмітив, що нормальні люди є з обидвох боків, тому треба використовувати усі можливі способи порятунку звичайних українців, до яких часто нікому немає діла.

Вечір першого дня закінчився показом фільму Докудейс UA про волонтерську ініціативу Євромайдан SOS та дискусія на тему “Що ми робили під час Революції та що ми можемо зробити зараз?”

У суботу 24 червня у рамках Правозахисного Weekend мешканці Франківська мали змогу поспілкуватися за чашкою кави з київськими гостями та один з одним. На ранкову зустріч завітало більше десятка людей, які активно задавали питання та брали участь у дискусіях.

“Кожна людина, у той чи інший період свого життя може стати правозахисником, – каже Олександра Романцова, координатор проектів моніторингу порушення прав людини на cході України та в Криму «Центру Громадянських Свобод» – не залежно від наявності спеціалізованої освіти. Так, мама, яка відстоює права своєї дитини перед адміністрацією школи, буде правозахисницею. Окремі люди обирають цю галузь своєю постійною професією, інші ситуативно опиняються в такому статусі на певний період”.

Говорили також про тенденції згадування публічно імен чи адрес осіб, котрі тільки підозрюються у вчиненні злочину, але чия вина ще не доведена. Таким чином це піддає ризику народного самосуду не тільки обвинуваченого, але і його рідних, близьких. В окремих випадках, описана ситуація сприяє дискримінації цілої групи меншин за ознакою, наприклад, національності, релігії тощо.

Близько обіду, в цей день в МІській Ратуші також був проведений  Інтерактивний семінар про права людини. Під час семінару в унікальному приміщенні Івано-франківської ратуші зібралась група з громадських активістів та просто зацікавлених місцян, щоб обговорити такі питання:  Що таке права людини – ідея чи закон? Як права людини впливають на наше щоденне життя? Які існують міжнародні стандарти прав людини – і хто їх придумав? та інші. Жвава дискусія та різноманітні форми подачі інформації допомогли детально розібратися у сіх тонкощах цієї теми.

Група громадського спостереження ОЗОН є добровільним об’єднанням активних громадян, які здійснюють громадський контроль за правоохоронними органами, судами та органами місцевого самоврядування. Об’єктивний і неупереджений моніторинг судових процесів у різних областях України, фіксація системних порушень національного законодавства та міжнародних стандартів у галузі прав людини, формування і просування рекомендацій з метою усунення виявлених системних проблем,- є пріоритетними завданнями ОЗОНу. Активісти ОЗОН проводили моніторинг мирних зібрань і судових засідань під час Євромайдану і надалі продовжують спостереження за перебігом розслідування і судовими засіданнями в цих справах. З початку збройного конфлікту на сході України, активісти ОЗОНу провадять моніторинг відкритих судів над обвинуваченими в «сепаратизмі» для оцінки їх відповідності стандартам справедливого судочинства.

Громадська ініціатива Євромайдан SOS є самостійною організованою групою активістів у галузі прав людини, активістів громадянського суспільства, юристів, журналістів та інших небайдужих людей різних професій, яка була створена у відповідь на незаконні дії влади, що стосуються розгону мирної акції в ніч на 30 листопада 2013 на Майдані Незалежності. Оперативне надання юридичної допомоги постраждалим учасникам Євромайдану в Києві і в інших містах країни, а також збір та аналіз інформації для захисту мирних учасників протесту і забезпечення проміжної оцінки розвитку ситуації стало метою діяльності громадської ініціативи Євромайдан SOS. На даний момент факти, які були записані в рамках Ініціативи під час подій на Майдані, стали основою для звернення до Міжнародного кримінального суду за оцінкою злочинних дій уряду під час мирної акції протесту на Майдані. Тепер волонтери ініціативи займаються в документуванням порушень прав людини в Криму і військових злочинів на сході України.

Кампанія LetMyPeopleGo була ініційована Євромайдан SOS для захисту усіх ув’язнених за політичними мотивами громадян України в Росії та окупованому Криму. Кампанія ставить за мету звільнення всіх людей зі списку LetMyPeopleGo та контролює дотримання основоположних прав заручників Кремля, серед яких, свобода від тортур, право на вільний доступ адвоката, надання медичної допомоги тощо. Кампанію підтримали цілий ряд організацій в Україні та поза її межами. На даний момент кампанія опікується долею 14 ув’язнених на території Росії та 15 ув’язнених в окупованому Криму.

Назад
Попередня Наступна
buttons