19.05.2023

Правозахисний клуб: фахівці обговорили правовий статус громадян Російської Федерації та Білорусі в Україні

Як люди з російським та білоруським громадянством живуть в Україні в умовах війни? Чи є у них можливість легалізуватися та отримати українські документи? Чому мусять виїжджати або залишатися на нелегальних умовах ті громадяни, які досі жили цілком законно, займалися волонтерством, та навіть пішли на військову службу? Ці питання обговорювали правозахисники, юристи, держслужбовці, народні депутати,  представники об’єднань росіян та білорусів в Україні, під час чергового  правозахисного клубу, організованого Центром громадянських свобод.

Учасники клубу обговорили проблемні питання у визначенні правового статусу громадян, які мали дозвіл на тимчасове перебування на території України та претендували на отримання громадянства нашої країни, однак через повномасштабне вторгнення та розрив дипломатичних відносин з Російською Федерацією цей процес був призупинений на невизначений термін.

Напередодні заходу було подано на розгляд Верховної Ради два законопроєкти “Про внесення змін до статті 5-1 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» щодо продовження строку дії посвідки на тимчасове проживання для відповідних категорій іноземців та осіб без громадянства, які розширюють підстави набуття громадянства України шляхом внесення змін до Закону України «Про громадянство України» та “Про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» щодо розширення підстав набуття громадянства України”, що стало новим поштовхом до вирішення соціально гострого питання в українському суспільстві.

Зокрема, в одному із поданих законопроєктів запропоновано автоматичну пролонгацію дії тимчасових посвідок на проживання в Україні на період воєнного стану та додатковий один місяць після закінчення особливого стану на оформлення документів. Також законопроєкт розширює підстави для набуття громадянства, коли є загроза переслідувань або можливе таке переслідування через політичні переконання або проукраїнську позицію громадянина. 

Під час обговорення учасники Клубу дійшли висновку, що в законопроєктах необхідно розширити перелік категорій осіб, які мають проблеми з легалізацією свого правового статусу в Україні, а також, що в умовах війни правовий статус громадян РФ та Білорусі – це величезний виклик для державних структур. Однак стратегія подолання проблеми проста: коригування законодавства, підтримка людей та розробка механізму громадського контролю за роботою державних установ.

Назад
Попередня Наступна
buttons