31.07.2023

Правозахисний клуб: фахівці обговорили особливості юридичного супроводу родин ув’язнених внаслідок російської агресії

Що робити, якщо близька людина потрапила у полон? Як отримати необхідну інформацію про стан розгляду справи? Як врегулювати системну роботу державних органів влади щодо родин цивільних увʼязнених та безвісти зниклих? Чому неналагоджена робота з документування свідчень звільнених полонених? Ці запитання обговорювали правозахисники, юристи, адвокати, документатори воєнних злочинів, представники Національної поліції, Служби безпеки України, Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, Офісу Омбудсмана під час чергового правозахисного клубу, організованого Центром громадянських свобод.

Учасники клубу обговорили проблематику фокусування органів державної влади на дотриманні законодавства та гуманних підходів роботи з постраждалими. Нагадаємо, що з початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України тисячі цивільних українців опинились під загрозою неправомірних затримань, утримань та інтернування в країну-агресора, що проявило проблему їхньої незахищеності — як в правовому полі, так і небезпеку для їхнього життя.

«Українська правова система перевантажена кількістю воєнних злочинів. Міжнародний кримінальний суд обмежує розслідування кількома вибраними кейсами. Нам потрібна комплексна стратегія правосуддя, щоб забезпечити справедливість для сотень тисяч жертв цієї війни. Сьогодні ми говоримо не лише про свої внутрішні проблеми, а і про свою зовнішню репутацію», — зазначила модераторка, виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова.

Експерти та учасники клубу дійшли спільної думки, що така кількість воєнних злочинів з боку країни-агресора — це величезний виклик для державних структур. Однак, стратегія розв’язання проблеми проста: підтримка людей та розробка алгоритму системного спілкування  державних органів з родичами ув’язнених та безвісти зниклих осіб. Питання юридичного супроводу родичів потерпілих — це не лише питання процедур, а й їхнього правового захисту та ставлення державних установ до їхнього непростого становища. 

Довідково. 

  • Правозахисний клуб — це експертне обговорення, участь у якому беруть правозахисники, активісти, представники влади та правоохоронних органів, люди, для яких тема обговорення є близькою.
Назад
Попередня Наступна
buttons