17.07.2023

«Права людини — система запобігання війни», — Олександра Романцова в ефірі Еспресо TV

Виконавча директорка Центру громадянських свобод завітала на ефір Еспресо TV, щоб розповісти про  важливість правозахисту під час війни. Ведучі згадали про інформаційну кампанію з популяризації правозахисту, що запустив ЦГС, та поцікавилися —  чому важливо про це інформувати та чому важливо, щоб правозахист взагалі був?

«З цього починаються всі війни. Путін, так само як і до нього Гітлер, використовував словосполучення “права людини”, щоб аргументувати, чому він має напасти на Україну. Він розповідав про якийсь міфічний етнос Донбасу, який потрібно захищати, права якого порушуються. Він посилався на безпосередньо дискримінацію. Тобто на ці традиційні в цілому розуміння, які включені в поняття прав людини. Щоб не вестися на такі маніпуляції, важливо чітко розуміти, що таке права людини та чим вони відрізняються від прав громадянина — те, що зазначено у Конституції й для України зараз критично важливо. 

В демократії права людини відіграють найважливішу роль. Наприклад, коли у нас зараз вимагають провести вибори або щось, що умовно ними називається. Тому що вибори насправді, це коли використовуються свобода слова, свобода бути номінованим, свобода обирати й мати діалог в суспільстві про те, як ми разом будемо жити в наступні, наприклад, 4 роки. Це базується на фундаментальних правах людини. 

Для нас важливо нагадувати, що права людини — не просто мораль або етичний кодекс. Це система запобігання війни. І РФ перед тим, як напасти на нас, 20 років знищувала саме права людини всередині. Тому так важливо про це знати, адже це те, до чого ми йдемо в межах реформування своєї держави за рекомендаціями ЄС. А ЄС в цілому базується на концепті прав людини. 

Варто знати, хто такі правозахисники. Це люди, які тримають цю рамку. Вони не є політиками, але можуть робити їм зауваження, коли вони намагаються вибрати щось, що порушує рамку свободи слова, релігії чи правосуддя. Важливо мати розуміння, не плутати та не давати собою маніпулювати, використовуючи слова “права людини”. Будувати країну саме в рамках прав людини. Правозахисники — це люди, які про це нагадують, а зараз багато з них на фронті».

Серед іншого Олександра поділилася думкою щодо того, як реагувати на звіти зокрема правозахисників, що викликають резонансні емоції. Деталі дивіться у відео:

Назад
Попередня Наступна
buttons