15.08.2022

Понад 5 місяців Наталія Кулаківська розшукує чоловіка та зятя, яких захопили російські військові

Наталія Кулаківська вже понад 5 місяців розшукує свого чоловіка, Євгена Гур’янова, та зятя, Сергія Любича. Цих двох чоловіків російські військові захопили у березні цього року. Приблизно з кінця квітня інформації про місце перебування та стан обох чоловіків майже немає. 

Євген Гур’янов, якого російські військові забрали з власного будинку в місті Буча 18 березня, залишався у місті попри численні прохання виїхати. Автомеханік за фахом після захоплення Бучі став для багатьох мешканців помічником і рятівником. 

Багатьом людям під час окупації міста Євген доставляв сусідам і не тільки їжу та воду, допомагав виїхати; забрав сім’ю з маленькою дитиною, яка втратила житло в Гостомелі, поселив у себе, згодом допоміг евакуюватися. Під наглядом Євгена були порожні будинки сусідів, він оберігав їх від мародерів. Відомо, що дбав чоловік і про сусідських тварин, яких не змогли вивезти.

“Вранці [18 березня] прийшло багато російських військових, до 20 осіб, почали допитувати. Допитувалися, чи є у нас недоброзичливці. Стверджували, що їм повідомили про те, що Євген наводчик. Можливо, це така їхня тактика – змусити людей сумніватися одне в одному”, – розповідає Наталія, згадуючи день, коли її чоловіка затримали росіяни.

Про подальшу долю, зі слів свідків, відомо, що його утримували у полоні у місті Гостомель, поблизу аеропорту Антонова. Потім, 23 березня, його вивезли до Білорусі, до фільтраційного табору в м.Норовля. Після, 25 березня росіяни доправили його до СІЗО №2 у Новозибкові, що у Брянській області Росії. 

А от зятя Наталії, будівельника Сергія Любича, росіяни захопили у Гостомелі, 7 березня. Про нього відомо лише те, що чоловік виїхав автомобілем, який пізніше знайшли без коліс, і не повернувся. 

“Очевидці стверджують, що він вийшов з авто і йому на голову військові Росії одягли мішок і взяли в полон. Знайшли після нього пусту барсетку на місці зникнення.

Він – чоловік моєї рідної сестри, яка евакуювалася до Польщі”, – додала Наталія. 

Вона також додає, що за інформацією станом на 30 квітня Сергій Любич перебува у СІЗО №2, що у Новозибкові, Брянської області Росії. 

Жінка також розповідає, що за допомогою родичів звертался до Human Rights Watch (HRW), проте організація поки що не відповіла. Проте, точно відомо, що на запит НHRW, а також “Червоного Хреста”, у 20-х числах липня росіяни офіційно визнали перебування на території РФ Євгена і Сергія.

Нагадаємо про флешмоб ініціативи Центру Громадянських Свобод Prisoners Voice – #ReturnThemHome #PrisonersVoice

Поширюйте історію Євгена та Сергія, інших полонених на своїх сторінках в соцмережах.

Щоб підтримати флешмоб треба зробити лише три прості кроки:

1) Оберіть історію когось із тих, хто знаходиться в російському полоні, https://cutt.ly/returnthemhome.

Заходьте за цим посиланням щодня, і обирайте інші історії, ми будемо постійно їх додавати.

2) Викладіть цю історію з фото у власних соцмережах (інстаграм, фейсбук, твіттер, ТікТок) додаючи хештеги #ReturnThemHome #PrisonersVoice

3) Тегніть під фото такі організації, як-от United Nations International Committee of the Red Cross, OSCE – The Organization for Security and Co-operation in Europe та представників влади іноземних країн. Наприклад президента, прем’єра, та омбудсмена країни у якій ви живете.

Контакти Наталії Кулаковської: +380635667582 (Телеграм, Вайбер)

Назад
Попередня Наступна
buttons