13.07.2023

«Поліграф не може підтверджувати факти», — Володимир Яворський про перевірку суддів на детекторі брехні

У червні Рада нацбезпеки і оборони України визнала, що варто посилити кримінальну відповідальність за корупційні правопорушення у сфері правосуддя на законодавчому рівні. Запропонували посилити перевірку суддів, зокрема на детекторі брехні, й зареєстрували законопроєкт

У закоропроєкті зазначають, що дискримінаційні або інтимні запитання не ставитимуть, результати опитування не оприлюднюватимуть, лише використовуватимуть як «одне із джерел інформації, що підлягає оцінці разом з іншою сукупністю зібраної інформації і матеріалів».

Але чи дійсно це щось дасть? Правозахисник та експерт Центру громадянських свобод Володимир Яворський вважає: «Поліграф не може підтверджувати факти. Він може з певною мірою похибки вказувати ймовірність правди чи не правди. Саме тому покази поліграфа не визнаються доказами в країнах Європи та більшості штатів США, так само як і на федеральному рівні судів США. Впровадження його масово в державну машину лише свідчить про інтелектуальний рівень людей, що це впроваджують. Нема таблеток від брехні — є тільки розум, що може цю брехню розкривати».

Назад
Попередня Наступна
buttons