21.11.2023

«Поки Україна залишається вразливою, вся система євроатлантичної безпеки залишається вразливою», – Олександра Матвійчук під час Празького європейського саміту

Олександра Матвійчук взяла участь у панельній дискусії «Європейські бесіди: європейське візійне мислення для України», в ході якої говорили про потенційне членство України в ЄС як можливість глибшої інтеграції.

На дводенній події особливу увагу приділили питанням відбудови України, яке необхідно проводити вже під час повномасштабного воєнного конфлікту, а також стратегіям повоєнного розвитку, і способам долучення до нього європейського суспільства. Також у межах саміту відбулась низка зустрічей між експертами, журналістами, представниками громадянського суспільства та широкою громадськістю, ініційованих Інститутом французької мови спільно з Празьким європейським самітом. Це були публічні дебати, присвячені полоданню наслідків російської агресії в Україні та напрацюванням спільної позиції Європейського Союзу щодо реагування на поточну ситуацію та майбутні виклики.

Під час таких зустрічей Олександра Матвійчук наголосила на тому, що вступ України до ЄС і НАТО є необхідними кроками на шляху до встановлення безпеки в усьому євроатлантичному блоці.

«Поки Україна залишається вразливою, вся система євроатлантичної безпеки залишається вразливою. Замість членства в НАТО, деякі політики говорять про якісь гарантії безпеки, які насправді навіть не можуть бути зрівняні зі Статтею 5 Вашингтонського Договору НАТО. Тоді як можуть окремі гарантії забезпечити безпеку такої великої країни, яку не можна прикрити єдиним щитом від російських ракет? Скільки вони будуть коштувати в довгостроковій перспективі? Чи дозволяють конкретні гарантії досягнути стійкості, коли те, що сьогодні будується, може бути знову зруйновано завтра? Або забезпечити безпечне повернення мільйонів українських біженців назад до України?», – наголосила Олександра.

Назад
Попередня Наступна
buttons