06.01.2021

Підсумки року від ЦГС: реформи, війна, виклики та солідарність

Минулий 2020-й рік Центр громадянських свобод разом із партнерами завершив проведенням п’ятої ювілейної щорічної #НеКонференції. Правозахисники, дослідники, експерти та активісти з усієї України та регіону підбили підсумки та обговорили з чим країна увійде в наступний 2021 рік. Захід проходив у форматі онлайн. Трансляції й ефіри лекцій, дискусій та майстерень зібрали тисячі зацікавлених глядачів та учасників. Обговорення за напрямками “Реформи”, “Війна”, “Виклики”, та “Солідарність” стосувалися гострих тем та політичних зрушень у регіоні, які матимуть наслідки для дотримання прав людини. Запрошуємо ознайомитися детальніше із матеріалами #НеКонференції та слідкувати за анонсами заходів у Новому 2021 році.

Записи дискусій доступні на нашому Youtube каналі. Знаходьте лінки у тексті. 

Традиційно 9-10 грудня 2020 року коаліція Правозахисний Порядок Денний провела п’яту щорічну Національну правозахисну #НеКонференцію. Правозахисники, представники громадськості, органів державної влади та міжнародних структур зібралися для осмислення та пошуку відповідей на виклики у сфері прав людини, які постали перед Україною та світом. 

Епідемія COVID-19 внесла свої корективи і захід пройшов у форматі онлайн. Проте, для організаторів, “Центру громадянських свобод” це стало радше вікном можливостей. Майстерні #НеКонференції проводилися за чотирма тематичними напрямками. 

Перший блок “Реформи” 

Обговорення стосувалися демократичної трансформації, яка відбувається у країні після революції Гідності. На жаль, жодна із започаткованих реформ не дійшла своєї точки невороття. Тому нагальним завданням лишається утвердження верховенства права та побудова стійких інституцій. Ці виклики залишаються у фокусі уваги правозахисників, представників громадянського суспільства та органів державної влади й з ініціативами та зауваженнями на шляху проведення реформ можна ознайомитися за посиланнями.

Судова реформа в Україні: чому досі не маємо справедливого суду?“, Фундація DEJURE;

Документи, видані в окупації: визнавати не можна ігнорувати” – Коаліція організацій, що опікуються питаннями захисту прав постраждалих від збройного конфлікту, ZMINA;

Реформа СБУ. Що не так з нею?” ABA ROLI, Центр Громадянських Свобод;

Підсумки року, висновки та очікування” від Інституту уповноваженого, Центр Громадянських Свобод;

Коли засуджені довічно за радянським процесуальним законом матимуть право на перегляд своїх вироків?“, ХПГ.

Другий блок “Війна” 

Сім років тому Росія окупувала Крим та розпочала гібридну війну на Донбасі. У результаті близько 13 тисяч людей загинуло, 23 тисячі отримали поранення, півтора мільйона були змушені залишити свої домівки, а Україна постала перед необхідністю звільнення політв’язнів, вирішення збройного конфлікту та подолання його наслідків, а також створення стратегій деокупації Криму та Донбасу. Про напрацювання, досвід та проблеми на шляху подолання наслідків конфлікту можна ознайомитися з обговорень блоку. 

Механізм правосуддя для України: як подолати наслідки збройного конфлікту“, ГО “Українська правова консультативна група”;

Освіта дітей з окупованих територій: складні виклики та нові можливості“, Коаліція організацій, що опікуються питаннями захисту прав постраждалих від збройного конфлікту;

Ваш будинок в зоні проведення АТО/ООС? Звільняйте! Він потрібен військовим!“, “Інститут прав людини”;

Обмеження свободи вираження поглядів в умовах російської агресії: як знайти межу?” – ZMINA, Freedom House в Україні.

Третій блок “Виклики”

Розвиток нових технологій гостро поставив питання захисту персональних даних, свободи Інтернету та цифрових прав людини. До всього пандемія COVID-19 загострила давні наявні проблеми, такі як домашнє насилля, права в’язнів та безкарність за переслідування, із якими стикаються журналісти, активісти та правозахисники у різних регіонах країни. Саме ці виклики обговорили експерти під час панелей цього блоку.

Цифрові дракони сучасності: чим має озброїтись правозахист?“,  ХОФ “Громадська Альтернатива”;

Ситуація “Tazer”: електрошокери як спецзасіб для поліції“, ЦГС;

Розслідування злочинів на ґрунті ненависті щодо ЛГБТКІ+-спільноти: стан та тенденції у 2021 році“, УГСПЛ;

Кібербулінг в дитячому середовищі: виклики та рішення“, Докудейз.

Четвертий тематичний блок “Солідарність”

Проблеми, із якими зіштовхнулася Україна, є відбитком негативних трендів, як і в регіоні, так і у світі. Тут і активізація воєнних дій у Нагірному Карабаху, придушення протестів у Білорусі й інші гарячі події, що відбиваються на стані справ людини. Навіть у країнах ЄС набирають вагу популісти та ставляться під питання стандарти прав людини. Усі ці проблеми потребують солідарних дій. 

Зміна влади в Молдові: вплив на права людини та питання Придністров’я“, #Solidaritytalk від Центру громадянських свобод;

Як працює сторітелінг для суспільних змін?“, Анастасія Безверха, Маргарита Тулуб;

Как Украина может помочь беларусам, спасающимся от репрессий“, Free Belarus Center;

Медіа і права людини: як змінюється журналістська освіта в Україні?“, ZMINA;

Як досягти ефективного розслідування злочинів ненависті в Україні?“, Freedom House, Українська Фундація Правової Допомоги, ЛГБТ Центр “Наш Світ”, Конгрес Національних Громад України та Ромський Правозахисний Центр. 

Партнерами правозахисної #НеКонференції 2020 виступили провідні неурядові та правозахисні організації: Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Фундація DEJURE, ГО Ла-Страда, Solidarity talk, ГО “Українська правова консультативна група”, ХОФ Громадська Альтернатива, American Bar Association Rule of Law Initiative (ABA ROLI), Український інститут з прав людини, ГО “Докудейз”, Дім прав людини “Крим”, Інститут релігійної свободи, Free Belarus Center, Центру прав людини ZMINA, “Freedom House”, Українська Фундація Правової Допомоги, ЛГБТ Центр “Наш Світ”, Конгрес Національних Громад України, Ромський Правозахисний Центр, БФ “Восток-СОС”, Кримська правозахисна група, БФ “Право на захист”, БФ “Стабілізейшен Суппорт Сервісез”, ГО “КРИМСОС”, Громадських холдинг “ГРУПА ВПЛИВУ”, ГО “Донбас-СОС”, БФ “Право на захист”, МФ “Відродження”.

Назад
Попередня Наступна
buttons