17.02.2023

Олександру Матвійчук нагородили відзнакою почесного доктора Лювенського католицького університету

У четвер, 16 лютого, в Лювенському католицькому університеті в Бельгії відбулася церемонія вручення відзнаки почесного доктора. Однією з тих, хто тримав її, є очільниця «Центру громадянських свобод» Олександра Матвійчук. Її відзначили за боротьбу за фундаментальні права.

Окрім українки відзнаки отримали ще двоє людей: канадійка Адель Блекетт – професорка права, яка бореться за гідність на робочому місці, та Еліа Сулейман – кінорежисер і актор, який у своїх роботах засуджує всі форми насильства.

«Лувенський католицький університет присудив почесні докторські ступені трьом особам, які борються за свободу та справедливе суспільство, Вшановуючи їх, ми підкреслюємо важливість свободи вираження поглядів і різних точок зору», – йдеться в повідомленні університету.

Під час свого виступу на церемонії Олександра Матвійчук вкотре нагадала про війну в Україні, яка розпочалася ще в 2014 році і стала широкомасштабною в 2022. І злочини, які чинить Росія, через впевненість у власній безкарності. 

«Росія використовує воєнні злочини як метод ведення війни. Ми маємо розірвати коло безкарності. Ми маємо створити міжнародний трибунал і притягнути Путіна та інших злочинців до відповідальності», – зазначила правозахисниця.

Нагородження відзнакою почесного докторського ступеня в Лювені бере свій початок з 1874 року. У свій час його отримали винахідник пеніциліну Олександр Флемінг, королева Єлизавета, експрем’єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчилль, 32-ий президент США Франклінд Рузвельт і 18-тий президент Франції Шарль де Голль. 

Назад
Попередня Наступна
buttons