20.02.2023

Нам треба, щоб світ допоміг нам виграти, а не просто не програти, – Олександра Матвійчук під час Мюнхенської безпекової конференції

З 17 по 20 лютого тривала 59-та Мюнхенська безпекова конференція. Центральною темою стали війна в Україні та збереження миру у світі. Участь у ній взяла очільниця «Центру громадянських свобод», лауреатка Нобелівської премії миру у 2022 році Олександра Матвійчук.

«Це політичний захід, але я тут, щоб принести в нього людський вимір», – каже Олександра Матвійчук в інтерв’ю Маші Єфросиніній під час роботи MSC YouTube Studio.

Правозахисниця розповідає, що якщо раніше ідею притягнути Путіна до відповідальності не чекаючи закінчення війни, у світі вважали надто категоричною, то зараз низка країн цю ідею підтримують і вже є відповідні резолюції Європейського Парламенту та ПАРЄ. «Путіна і його оточення треба покарати за сам факт вторгнення в незалежну країну. Це лідерський злочин, це агресія, всі решта злочини вчиняють в межах цього злочину», – каже Матвійчук.

Водночас очільниця «Центру громадянських свобод» закликає світ ще більше підтримувати Україну. «Тут всі говорили про Україну, про те, як вони її підтримують, в мене склалося відчуття, що високопосадовці з різних країн задоволені собою. Але ніхто не сказав, що нам робити, якщо нове вторгнення почнеться до того, як ми отримаємо обіцяні модерні танки. Ніхто не сказав, що нам робити, коли Росія знову почне бомбардувати українські міста, як вона це робила в Бородянці, а ми досі не отримали жодного сучасного літака», – каже Олександра Матвійчук.

І додає, що попри всі зусилля Путіну не вдається розсварити цивілізовану світову спільноту: «Так, пробелми є. Є торги всередині Європейського союзу і позиція Угорщини, яка дуже близька до Росії. Але попри все це Путіну не вдається розділити єдність цивілізованого світу і його розуміння, що російську агресію треба зупиняти».

Також Олександра Матвійчук згадує, що на початку повномаштабного українці переконали весь світ, що вони можуть протистояти значно більшій по чисельності російській армії. І світ взявся допомагати Україні, аби та не програла. Та зараз, через рік великої війни, цього замало. «Нам зараз треба, щоб вони допомогли нам виграти. Бо це два різні наративи: допомогти не програти і допомогти виграти. Ми маємо переконати їх, що ми виграємо, ми можемо це зробити і з їхньою допомогою ми зробимо це швидше», – резюмує Олександра Матвійчук.

Назад
Попередня Наступна
buttons