03.11.2023

Олександра Романцова виступила на Міжнародному симпозіумі з прав людини у Люцерні, Швейцарія

23 жовтня в Університеті Люцерна у Швейцарії відбувся Міжнародний симпозіум з прав людини IHRS – на честь 75-ліття декларація прав людини 1948 року. Однією з головних спікерок події стала виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова.

Права людини захищають різні сфери людського буття, необхідні для фізичного виживання і на життя з гідністю. Це мінімальний стандарт, проте навіть їхня універсальність піддається критиці, а деякі держави, організації, групи їх порушують. На події розібрали, чому так стається, як запобігти порушенню прав людини та реалізувати їх.

Крім Олександри Романцової, у цих запитаннях допомагали розібратися президент Університету Люценри Бруно Штаффельбах, директор Інституту соціальної етики Університету Люцерни Пітер Г. Кірхшлегер, президентка Швейцарської національної організації з прав людини Рафаела Куені, колишній високопосадовець ООН та Уповноважений з прав людини Бертран Рамчаран, професорка і докторка Геттінгенського університету Катрін Міссельхорн і інші.

«Найбільше мене вразив виступ Бертрана Рамчарана. Говорячи про 75-річчя загальної декларації прав людини, він підкреслив крихкість домовленостей, що були встановлені після Другої світової війни, та потребу в активації правозахисного руху в усьому світі – для збереження загального стандарту цінності людської гідності. Ситуації системної дискримінації жінок, мігрантів, корінних народів; страждання від війни людей у регіонах, що здавалось не мали гуманітарних передумов для виникнення конфліктів; популістське відношення до політики поваги і рівності країн – це те, що повинно бути зупинено консолідацією демократичних суспільств.

Також на симпозіумі була презентована щойностворена President of the Swiss National Human Rights Institution SHRI – аналог офісу омбудсмена Верховної ради України. Її мета – вивчення ситуації з потенційними порушеннями прав людини з боку держави та попередження їх.

Мій виступ був сконцентрований на досвіді гібридної війни, що РФ веде проти України останні 8 років. Як цей приклад впливає на розбалансування системи прав людини у світі й що саме потрібно Україні та світу, щоб зупинити поширення несправедливості», – розповідає Олександра.

Назад
Попередня Наступна
buttons