15.07.2024

«Тільки суд дасть можливість не сприймати поведінку агресії як норму». Олександра Романцова в інтерв’ю для Institute for War & Peace Reporting

Рада Європи розпочала процес створення Спеціального трибуналу для розгляду злочину російської агресії проти України. Виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова в інтерв’ю для Institute for War & Peace Reporting (IWPR) розповіла, що означає рішення Комітету міністрів Ради Європи, які основні виклики можуть в процесі створення Спеціального трибуналу та як з ними боротися, а також скільки часу треба, щоб план перейшов у дію. 

30 квітня 2024 року Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливий практичний крок стосовно Спецтрибуналу щодо злочину агресії проти України. Фактично він має наблизити до притягнення винних до відповідальності. Генеральному секретарю Ради Європи доручили розпочати підготовку необхідних документів для сприяння консультаціям в Основній групі, а також потенційного проєкту угоди між Україною та Радою Європи про фактичне створення Трибуналу.

«Це важливо першочергово тому, що саме Рада Європи стане тією платформою, на якій будуватиметься архітектура механізму судового переслідування за агресію проти України. По-друге, країни-члени все ще мають намір залучати до процесу інші країни, тому згадується інструмент розширених часткових угод. По-третє, поряд з бажанням продемонструвати агресорам невідворотність кримінальної відповідальності, залишається розуміння викликів, які постануть як перед Спеціальним трибуналом, так і перед Радою Європи. 

Це важливо, адже це практичні кроки Рада Європи працює не з гуманітарним правом, а з міжнародним правом прав людини. Для неї це може бути розширенням її практики та інституційних можливостей на нову сферу. У Раді Європи важко організувати трибунал, який би розглядав справи заочно і який би подолав імунітет керівників країн. 

Для того, щоб був суд, крім самого рішення, потрібен статут. Чим швидше ми обговоримо цей статут, нюанси самої процедури, тим більше з’являється можливостей для експертів Core Group для старту його розробки. Рада Європи сама по собі не є ідеальним варіантом, але ця інституція є найбільш прогресивною в цьому контексті», — пояснює Олександра.

Назад
Попередня
buttons