17.12.2020

Олександра Матвійчук: МКС – мало не єдина можливість притягнути до відповідальності Путіна та його поплічників за злочини проти України

Міжнародний кримінальний суд (МКС) в Гаазі, 14 грудня, оприлюднив звіт про ситуацію в Україні. В рамках попереднього аналізу, прокурор дійшов до висновку, що МКС може ініціювати розслідування подій під час Майдану, захоплення та окупації Криму і війни на Донбасі. Очільниця правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук, у коментарі 24 каналу, пояснила, що Україна мала б ратифікувати Римський статут й це забезпечило б повноту всіх прав в рамках такого розслідування. Разом з тим, це рішення МКС дасть поштовх до притягнення до відповідальності президента Росії Володимира Путіна та його поплічників за злочини, скоєні в Україні.

«За процедурою це означає, що етап попереднього розслідування Міжнародного кримінального суду закінчився й суд бачить для себе можливість втрутитися в ситуацію. Зараз прокурор МКС звертається до суду із проханням отримати дозвіл на проведення повноцінного розслідування. Це означатиме, що Міжнародний кримінальний суд вже буде не просто приймати матеріали», – сказала Олександра Матвійчук. 

До цього Міжнародний суд приймав матеріали й від Генеральної прокуратури, і від українських правозахисних організацій, від інших установ або ініціативних груп. 

«А зараз буде проводити розслідування самостійно: збирати докази, вислуховувати й документувати свідчення, відкривати ордери на арешт, відкривати польові офіси в Україні. Україна ж має обов’язок співпрацювати з Міжнародним кримінальним судом і, на жаль, не має жодних прав, бо ми досі не ратифікували Римський статут», – підкреслила правозахисниця. 

Олександра Матвійчук відмітила, що попри розповсюджені хибні думки, що після того, як Росія вийшла з МКС, це може стати перепоною до притягнення до відповідальності громадян РФ, все ж істеблішмент РФ може відповісти за свої злочини на території України саме в рамках юрисдикції Міжнародного кримінального суду. 

«МКС розслідує злочини на території України й під територією України він розуміє й окуповані території Криму й Донбасу, тому незалежно від громадянства, якщо люди вчиняли ці злочини на території України, то вони можуть бути, за умов доведеності їх вини, притягнені до відповідальності Міжнародним кримінальним судом. Тобто, МКС це – мало не єдина можливість притягнути до відповідальності Путіна та його поплічників за ті злочини, які вони вчиняли на території України», – пояснила правозахисниця.

При цьому, не ратифікувавши Римський статут, додає Олександра Матвійчук, який визначає цю юрисдикцію, Україна сама себе обмежила у правах в рамках майбутнього процесу. 

«Бо з одного боку ми маємо обов’язки перед Міжнародним кримінальним судом й вже в наступному році тут можуть бути відкриті польові офісу, а з іншого – ми не маємо ніяких прав, але ми б їх мали, якби український парламент ратифікував Римський статут», – підсумувала правозахисниця. 

Нагадаємо, у документі, розміщеному на офіційному сайті МКС, зазначається, що канцелярія прокурора МКС, проаналізувавши всі події за семирічний період, з моменту початку Революції Гідності, зокрема російську окупацію Криму та спробу захоплення Донбасу, встановила факти вчинення РФ злочинів: масові депортації, тортури, викрадення, примушування до військової служби жителів окупованих територій в армії країни-агресора тощо.

Назад
Попередня Наступна
buttons