14.09.2023

Олександра Матвійчук взяла участь у панельній дискусії в Дубліні щодо правосуддя за міжнародні злочини РФ в Україні

Вперше у Дубліні в Інституті міжнародних та європейських справ на найвищому рівні відбулося експертне обговорення щодо забезпечення відповідальності та правосуддя за міжнародні злочини, скоєні РФ в Україні, та створення спеціального трибуналу. Участь у ньому взяли топ експерти з України, Ірландії, Німеччини, Австралії, Ради Європи та Eurojust, зокрема голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук. 

Подію організували для того, щоб підвищити обізнаність ірландської та міжнародної спільноти в Ірландії щодо механізмів правосуддя та відповідальності в контексті війни, що триває в Україні.

Експерти обговорили, як забезпечити притягнення РФ, зокрема її політичного та військового керівництва до відповідальності за серйозні порушення міжнародного права в Україні. Підзвітність як основу миру та здатність міжнародних інституцій забезпечувати мир і справедливість, а також — історичні та правові перспективи цієї теми. Потенційну роль Міжнародного кримінального суду (МКС) у забезпеченні відповідальності та правосуддя для України. Погляд громадянського суспільства на відповідальність за злочин агресії. Документування та судове переслідування воєнних злочинів та можливі механізми компенсації. А також розглянули злочини, скоєні російським режимом в Україні та проти неї (наприклад, у Бучі, Харкові, на дамбі у Новій Каховці, Херсоні).

Серед учасників крім Олександри Матвійчук були: директор інституту права міжнародного миру та безпеки Кельнського університету Клаус Кресс, старший викладач Мельбурнської школи права та університету Мельбурна доктор Керрі Мак Дугал, викладач юридичного коледжу Австралійського національного університету Антон Мойсеєнко, голова департаменту з правових питань та прав людини Парламентської асамблеї Ради Європи Гюнтер Ширмер та інші.

Назад
Попередня Наступна
buttons