07.12.2023

Олександра Матвійчук взяла участь у 10-й зустрічі за формулою миру та наголосила, що стійкий мир – це свобода жити без страху

10-та зустріч щодо обговорення формули миру президента Володимира Зеленського об’єднала представників і представниць одразу 83 іноземних держав. Від України зокрема висловилася голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

До зустрічі долучились посли США, Великобританії, Німеччини, Канади, Італії, Франції, Японії, Нідерландів, Бразилії, ПАР, Індії, Литви, Норвегії, Швейцарії, Румунії, Латвії, тимчасовий повірений Польщі в Україні, голова Офіс Ради Європи в Україні, та інші учасники. З української сторони на заході також брали участь Міністр оборони Рустем Умеров, міністр юстиції Денис Малюська, заступник голови Верховної Ради Олена Кондратюк, лідер кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв та голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Під час виступу Олександра Матвійчук наголосила на тому, що «мир не настає, коли країна, на яку напали, складає зброю. Тоді це не мир, а окупація», в той час, як «стійкий мир – це свобода жити без страху та мати довгу перспективу».

За словами керівника Офісу президента України Андрія Єрмака, в ході зустрічі формула миру стала «цілісною структурою, елементи якої щільно взаємопов’язані». Також під час заходу порушували питання створення спеціального трибуналу за злочин агресії РФ. Завершальний пункт формули стосувався закінчення широкомасштабної війни РФ проти України. Дипломати зазначали, що справедливий та стійкий світ має базуватися на принципах поваги до суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України.

Назад
Попередня Наступна
buttons