08.09.2023

«Ця війна, напевно, найбільш задокументована за останні десятиріччя», — Олександра Матвійчук у програмі «Тихий вечір з Оленою Кравець»

Голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук у програмі «Тихий вечір з Оленою Кравець» розповіла, скільки воєнних злочинів вже зафіксували з 24 лютого 2022 року, наскільки важко з професійної та людської точки зору працювати з цією темою.

«Ми об’єднали зусилля з десятками організацій в одну ініціативу — “Трибунал для Путіна“. З 24 лютого 2022 року в нашій базі назбиралося 47 000 (ред. на момент публікації понад 50 000) епізодів воєнних злочинів. І це тільки верхівка айсберга. Росія використовує воєнні злочини як метод ведення цієї війни. Вона інструментувала біль і свідомо завдає його цивільному населенню. Це спосіб зламати спротив і окупувати Україну.

Ця війна, напевно, найбільш задокументована за останні десятиріччя, бо зараз людина зі звичайним смартфоном може зробити фото і відео, які проливають світло на те, що відбувається. Ми не матимемо доступ до всіх матеріалів, але частина рано чи пізно до нас дійде і ми зможемо це використати для розслідування, відновлення подій, як доказ в національних або міжнародних судах. Але що не розвинулося так, як цифрові технології, — це система міжнародно права.

З одного боку, є поступ в порівнянні з тим, що було до початку Другої світової. Є ООН, є Міжнародний кримінальний суд, ціла низка Гаазьких і Женевських конвенцій. А з іншого боку, ми дивимося й нічого не працює. І коли мене питають на міжнародній арені, що найосновніше потрібне Україні, я кажу доволі відкрито “Дайте Україні зброю”. І це абсолютно не в’яжеться з образом нобелівської лауреатки з премії миру. Я дивлюся в майбутнє оптимістично, адже зі свого досвіду знаю, що якщо ти не можеш покластися на міжнародну систему миру й безпеки, на правові механізми, ти все одно можеш покластися на людей. І звичайні люди мають набагато більше сили, ніж вони самі собі думають», — зазначає Олександра Матвійчук.

Назад
Попередня Наступна
buttons