01.11.2023

«У цій війні жінки борються за те, щоб наші доньки ніколи не були змушені комусь доводити, що вони теж люди», – Олександра Матвійчук на заході для жінок-лідерок у США

Голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук стала спікеркою заходу «Жінки у конфлікті: підтримка лідерок активісток в Афганістані, Ірані та Україні», що відбувся у Вашингтоні завдяки The Women’s Foreign Policy Group.

Серед учасників події зокрема були секретарка Гілларі Родем Клінтон і посолка Лінді Томас-Грінфілд. А також представниці інших країн: колишня командирка афганського жіночого тактичного взводу та керівниця проєкту Програми союзників Афганістану Махназ Акбарі, колишня міністерка у справах жінок в Ірані та засновниця і почесна президентка Women’s Learning Partnership Махназ Афхамі, а також, власне, голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук. Модерувала зустріч старша аналітикиня із глобальних питань CNN Біанна Голодрига.

Держсекретарка Клінтон і посолка Томас-Грінфілд поділилися думкою про важливість жінок у сфері конфліктної політики та дипломатії. А три спікерки надали унікальний контекст поточних ситуацій в Афганістані, Ірані та Україні, дозволивши учасникам зрозуміти справжню природу конфлікту, його вплив на жінок і те, як уряд Сполучених Штатів може їм допомогти.

«Війна із Росією – це не просто війна двох держав. Це війна двох систем – авторитаризму та демократії. Кожній із них відповідає свій набір цінностей та установок.

В “руском мірє” жінка виконує тільки визначені для неї ролі в родині та суспільстві, а чоловік має домінувати за визначенням. На цих культурних установках тримається авторитарний режим. Усталені стосунки між людьми відображають уявлення цього суспільства, якою може бути політична влада. Так особисте стає політичним. Тому у Норвегії жінки мають рівні права із чоловіками, в Афганістані жінкам заборонено навчатися в університетах, а в Росії домашнє насильство декриміналізоване – бо це завжди проєкція того, що робить сама влада із людьми в цій країні.

У цій війні із Росією жінки борються також за те, щоб наші доньки вже ніколи не були змушені комусь доводити, що вони теж люди», — зазначає Олександра Матвійчук

Назад
Попередня Наступна
buttons