01.08.2023

Олександра Матвійчук для Time: «Проблема в тому, що у нас немає часу»

Голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук під час поїздки до Вашингтону дала коментар для щотижневого американського журналу Time, в якому зокрема закликала змінили наратив з «Допоможімо Україні не зазнати невдачі» на «Допоможімо Україні швидко перемогти». 

Під час подорожі Вашингтоном до Олександри приєдналися колеги — голова російської правозахисної організації «Меморіал» Олександр Черкасов і представник Алеся Беляцького, ще одного нобелівського лауреата з Білорусі, який ув’язнений за продемократичну активність. Усі троє наполягали на тому, що поразка РФ в Україні є необхідною умовою для встановлення демократії в Росії та Білорусі.

Байден постійно нарощував смертоносність і калібр американської зброї, що постачається в Україну. Проте також його критикували за надто повільні дії. Окрім надсилання зброї та літаків, правозахисники попросили адміністрацію Байдена підтримати притягнення президента Росії Володимира Путіна та інших російських лідерів до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді (МКС) у Гаазі. 

«Більшість росіян досі бачать свою славу в насильницькому відновленні Російської імперії. Успіх України дасть шанс демократичному майбутньому Росії, тому що він підштовхне людей до роздумів про те, що, можливо, у 21 столітті погано вдиратися в інші країни і вбивати людей, щоб підірвати їхню ідентичність. Можливо, краще знайти славу в чомусь іншому», — зазначає Олександра Матвійчук, чия організація задокументувала понад 45 000 випадків воєнних злочинів, скоєних Росією в Україні. 

Назад
Попередня Наступна
buttons