16.05.2022

ОБСЄ потребує нового підходу для кращої фіксації воєнних злочинів Росії в Україні, – Олександра Романцова

ОБСЄ потребує оновленого підходу до місії в Україні, що дозволить підвищити ефективність її роботи. Про це сказала виконавча директорка Центру Громадянських Свобод (ЦГС) Олександра Романцова під час Другої додаткової зустрічі з людського виміру ОБСЄ, що відбулася 16 травня у Відні.

Вона, зокрема, висловила сподівання, що звіт Місії ОБСЄ (в якому чітко зафіксований висновок щодо вчинення Російською Федерацією широкомасштабних і системних воєнних злочинів в Україні та визнання окупації Донбасу у 2014 році) призвпеде до оновлення процедур прийняття рішень щодо відправлення повноцінної місії.

За її словами без такого представлення у польовому дослідженні губиться значна частина різних видів міжнародних злочинів, скоєних російськими військами на окупованих територіях. Крім того, інформація не може активно оновлюватися.

«Метою зміни підходу має бути трансформація чинної структури таким чином, щоб доповідачі мали достатньо часу, забезпечення та кваліфікованих спеціалістів для повноцінного моніторингу всіх аспектів збройного конфлікту в Україні», – наголосила Олександра Романцова.

Виконавча директора ЦГС також привернула увагу всіх до того, що оперативна робота “Московського механізму” щодо України має стати своєрідним планом для роботи з іншими країнами.

Нагадаємо, що «Московський механізм» – це процедура, яка встановлена в межах ОБСЄ. Він дозволяє розгортання короткострокової міжнародної місії задля встановлення фактів для вирішення конкретної проблеми з правами людини в регіоні ОБСЄ.

З березня 2022 року 45 держав-учасниць ОБСЄ, зокрема, Україна, запустили “Московський механізм” ОБСЄ щодо вторгнення РФ в Україну. За рішенням держав-учасниць ОБСЄ “Московський механізм” був активований з метою «дослідження впливу на права людини і гуманітарних наслідків вторгнення Російської Федерації і війни … на народ України, в межах міжнародного визнаних кордонів і територіальних вод України».

Група міжнародних експертів повинна реалізувати такі завдання:

  • встановлення фактів та обставин, пов’язаних з можливими порушеннями зобов’язань, взятих в рамках ОБСЄ, та порушень і зловживань міжнародного права з прав людини і міжнародного гуманітарного права;
  • встановлення фактів і обставин щодо можливих воєнних злочинів і злочинів проти людяності, зокрема, умисні і невибіркові напади проти цивільних осіб і цивільної інфраструктури, а також збір, консолідація і аналіз інформації з метою представлення її в рамках відповідних механізмів притягнення до відповідальності, а також національних, регіональних і міжнародних судах чи трибуналах, що мають чи матимуть у майбутньому юрисдикцію щодо цих питань.

Місія, створена згідно з “Московським механізмом”, розпочала роботу 15 березня 2022 року.

Назад
Попередня Наступна
buttons