12.05.2022

ООН має створити міжнародну місію для роботи в зоні бойових дій в Україні, – Олександра Романцова

Організація Об’єднаних Націй могла б посилити свою участь у процесі контролю та супроводу евакуації мирного населення з зон бойових дій в Україні.

Про це виконавча директорка Центру Громадянських Свобод Олександра Романцова повідомила під час зустрічі Незалежної міжнародної комісії з розслідування агресії Росії проти України, створеної Радою ООН з прав людини, з українськими правозахисними громадськими організаціями.

«ООН могла би бути більш пильною щодо контролю та організації евакуації (цивільного населення з зон бойових дій), а також докласти зусиль, щоб створити для цього повноцінну міжнародну місію, яка була б готова до того, щоб працювати в зоні бойових дій. Саме цього від організації очікують правозахисники та цивільне населення України», – наголосила правозахисниця.

Варто зазначити, що під час зустрічі обговорювалися проблеми, які створює для евакуації мирного населення Росія. Йдеться, насамперед про те, що російські військові постійно порушують домовленості. Військові РФ не гарантують стабільних евакуаційних коридорів, практично завжди їх обстрілюють.

Окрім того, глибоку стурбованість правозахисників викликає той факт, що РФ нахабно ігнорує конвенції щодо правил поведінки з населенням окупованих територій. Російська влада займається масовою примусовою депортацією, примушує людей проходити через фільтраційні табори.

Зустріч комісії з українськими правозахисними організаціями

Все це відбувається на захоплених територіях попри те, що процеси евакуації організовані за посередництва ООН і Міжнародного комітету Червоного хреста. Подібних кейсів українські правозахисники зафіксовали дуже багато.

Довідково

Рада ООН з прав людини створила незалежну міжнародну комісію з розслідування фактів воєнних злочинів РФ в Україні терміном на один рік. Зроблене це було на прохання України та союзників, зокрема Європейського Союзу, Великої Британії та США.

Склад комісії

Ерік Мьозе – колишній суддя ЄСПЛ, експрезидент Міжнародного кримінального трибуналу по Руанді. Голова комісії

Ясмінка Джумхур – омбудсмен з прав людини Боснії і Герцеговини.

Пабло де Грайфф – колумбійець, який був першим слідчим ООН

Мандат Комісії передбачає, зокрема, розслідування всіх ймовірних порушень прав людини, порушення міжнародного гуманітарного права та пов’язані з ними злочини в контексті агресії проти України з боку Російської Федерації, а також встановлення фактів, обставин і першопричин будь-яких таких порушень та зловживань.

Назад
Попередня Наступна
buttons