01.02.2024

Не можна назвати ні виграшем, ні програшем. Коментар Центру громадянських свобод щодо рішення Міжнародного Суду ООН в справі України проти Росії

31 січня Міжнародний Суд ООН виніс рішення в справі Україна проти Росії щодо фінансування тероризму та дискримінації. Це рішення не можна назвати ні виграшем України, ні програшем. Справа стосувалася подій до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

  1. Суд визнав порушення Росією конвенції про фінансування тероризму.
  2. Суд визнав, що РФ дискримінує українців в Криму.
  3. Суд також визнав, що Росія порушила тимчасові заходи суду щодо уникнення дій для погіршення ситуації.
  4. Суд не встановив ніякого «покарання» для Росії, однак Росія має тепер змінити систему освіти в Криму, забезпечивши вивчення української. І у цьому напрямку Україні варто «тиснути».
  5. Суд відхилив частину обвинувачень України через їхню недоведеність. І в цій частині – це явне недопрацювання України. З точки зору захисту прав людини найгіршим у цій частині є відхилення скарг України щодо дискримінації кримськотатарського народу та Меджлісу. Це створює передумови для продовження репресій в Криму й Україні буде складно підіймати цю тему на міжнародній арені. Але це потрібно робити й далі, треба шукати й збирати докази. На жаль, органи влади не надто активно для цього працюють, а активності громадськості є недостатньо.

Відверто негативних наслідків цього рішення нема. Україна нічого не втратила. Швидше, не справдилися наші очікування.  Україна не повинна відмовлятися від подальшої юридичної боротьби, а більш ретельно готуватися й налагодити кращий збір доказів порушень прав людини та злочинів, що вчиняє РФ в Україні. Тоді будуть і перемоги.

Ознайомитися з повним текстом рішення можна за посиланням.

Назад
Попередня Наступна
buttons