14.12.2023

«Національні судді та слідчі органи мають працювати спільно з міжнародними», – Олександра Матвійчук виступила на Міжнародній конференції в Європарламенті

В Брюсселі відбулась Міжнародна конференція з питань відповідальності та правосуддя для України. На події зокрема виступила голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук. Вона зазначила – той обсяг кримінальних справ, який зараз знаходиться в роботі в українській системі правосуддя, є настільки великим, що впоратись із ним самотужки не змогла б жодна країна світу.

Майже через два роки від початку повномасштабної воєнної агресії Росії, в Бельгії зібралися міжнародні фахівці, щоб поговорити про нагальні проблеми розслідування й притягнення до відповідальності причетних до вчинення злочину агресії, воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноцидних злочинів на території України.

В ході конференції розглянули можливості притягати причетних до скоєння злочинів і через українські судові процеси, і внутрішні суди в інших країнах за принципом універсальної юрисдикції, і через міжнародні судові механізми. Окрім того, обговорили й ті кейси, які вже ведуться, їхні виклики й проблеми, пов’язані з прогалинами в міжнародному праві.

«Зараз Офіс генерального прокурора України відкрив понад сто тисяч кримінальних проваджень. Сто тисяч кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів ефективно розслідувати та притягати до відповідальності відповідно до статті 6 Європейської конвенції з прав людини — цього не зможуть навіть найкращі правові системи світу. Україна не є найкращою правовою системою світу, тому тут очевидно нам потрібна міжнародна допомога.

Ми маємо створити модель, у якій іноземні прокурори чи судді виступатимуть не просто як консультанти, а працюватимуть у рамках скоординованої системи взаємодопомоги, матимуть спеціальний процесуальний статус. Національні судді та слідчі органи мають працювати спільно з міжнародними.

Якщо ми говоримо про міжнародний трибунал щодо злочину агресії — то це має бути суто міжнародний суд, бо тільки він може подолати імунітети, які мають очільники, насамперед Владімір Путін. Якщо цей суд діятиме в іншій формі, наприклад, у гібридній як частина національної системи — він не зможе притягнути до відповідальності за злочини агресії. 

У гібридній формі можна розслідувати злочини геноциду, воєнні злочини, злочини проти людяності. Гібридний механізм із залученням міжнародного елементу посилить українську національну систему. Це як вакцина, яка зробить національну систему спроможною відповісти на виклик — розслідувати величезну кількість злочинів, з якими ми зіштовхнулися після повномасштабного вторгнення», – вкотре зазначила Олександра Матвійчук.

Нагадаємо, що Центр громадянських свобод є однією з організацій-засновників правозахисної ініціативи «Трибунал для Путіна», в межах якої нині задокументовано вже понад 59 тисяч епізодів скоєння воєнних злочинів після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну у 2022 році.

Назад
Попередня Наступна
buttons